Nieuws

Edifier S550

Dit moet een vergissing zijn. Het systeem dat ik geleverd krijg komt in twee dozen die samen zo’n 40 kilogram wegen en véél te groot zijn voor wat ik verwacht van een 5.1-desktopsetje. Maar niets is minder waar: het is wel degelijk de Edifier S550.

Laat ik eerst de subwoofer maar uit z’n verpakking halen. Dit 25 kilogram zware beest is 37 cm breed, 40 cm hoog en 50 cm diep – minstens even groot als een flink huiskamermodel. De sub heeft een woofer met een diameter van 25 cm, en twee iets kleinere passieve radiatoren.

Dat zijn eigenlijk ook woofers, maar ze worden niet aangestuurd door een magneet achteraan. Ze bewegen gewoon spontaan mee met de actief gestuurde woofer. De helft van de achterzijde wordt opgeëist door metalen koelribben, wat erop wijst dat er enig versterkervermogen wordt opgewekt. Volgens de specificaties valt dat echter nogal mee.

Degelijke versterkermodule
De subwoofer heeft een versterkermodule van 120 watt RMS, terwijl er voor de satellietspeakers modules van 32 watt RMS per stuk voorzien zijn. De vijf satellietspeakers koppel je door middel van klassieke luidsprekerbekabeling aan de subwoofer. De sub heeft geen minijack-inputs; enkel ingangen op cinch-niveau. Maar aangezien er minijack/ cinch-verloopkabels meegeleverd worden, is dat op zich geen bezwaar.

De satellietspeakers dan. Ook deze flinke jongens (21 cm hoog op 12,5 cm breed en 16 cm diep) zijn met hun 2 kg per stuk evenmin vedergewichten. Wie het moet stellen met een klein computertafeltje, hoeft niet te wanhopen: de satellieten zijn voorzien van een ophangbeugel, zodat je ze ook aan de muur kwijt kunt.

De centrumluidspreker is nog een maatje groter, maar door zijn horizontale opbouw staat hij je monitor niet in de weg. Via een bedraad bedieningssysteem met display en draai/drukknop kan je alle functies eenvoudig bedienen.

Prestaties
En de geluidskwaliteit? Die is ronduit geweldig. Het kwaliteitsverschil tegenover de concurrentie in deze test is werkelijk significant, zelfs al in stereo (2.1). In surround klinkt het natuurlijk nog veel spectaculairder. Toch een kritische noot? Door z’n diepte zal de centerspeaker vaak te dicht bij de luisteraar staan, zodat de weergave niet optimaal is.

De subwoofer is een krachtpatser die onwaarschijnlijke basvolumes neerzet – soms zelfs te veel. Als je het volume van de sub volledig dichtdraait, klinkt hij af en toe nog iets te luid. Ik ben alvast fan. Maar vind je 450 euro toch te veel, ga dan gerust voor de Creative T6160.

Edifier S550
Prijs: 449,95 euro (oktober 2011)

PRO: Buitengewone prestaties
CONTRA: Buitengewone afmetingen, afstraling/diepte centrumluidspreker

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business