Nieuws

André Kuipers op weg naar ISS

Astronaut André Kuipers is vandaag vertrokken voor een verblijf van zes maanden in het internationale ruimtestation ISS.

De 53-jarige Kuipers werd om 14.16 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. Binnen twee dagen komen hij en zijn medepassagiers, de Amerikaan Don Pettit en de Rus Oleg, aan bij het ISS.

De reis staat in het teken van wetenschappelijke experimenten, innovatie en educatie. Naar verwachting keert Kuipers medio mei weer terug op aarde.

Live op televisie
De lancering was live op de Nederlandse televisie te volgen. In de space-expo in Noordwijk werd een speciale bijeenkomst gehouden. Onder de aanwezigen was staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD).

Het is de derde keer dat een Nederlander een ruimtereis maakt. In 2004 verliet Kuipers de aarde al eens voor een tiendaagse reis naar het ISS. Daarmee was hij na Wubbo Ockels de tweede Nederlander in de ruimte. Ockels verbleef er een week.

Een half jaar voor Ockels maakte Lodewijk van den Berg voor NASA een reis naar het ISS. Van den Berg is geboren in Nederland, maar kreeg in de Verenigde Staten een Amerikaans paspoort.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business