Nieuws

Amazon Kindle Fire

Amazon verkoopt al enkele jaren e-boeklezers onder de naam Kindle. Door het succes van de iPad zag Amazon in dat er ook een markt is voor tablets met een kleurenscherm.

De Kindle Fire is hun antwoord. Die is alleen te koop bij Amazon.com en wordt op dit moment alleen naar Amerikaanse adressen verscheept. Wij konden er toch één bemachtigen.

Op basis van de lage prijs hadden we een goedkoop stuk Chinese rommel verwacht, maar de Fire blijkt verrassend goed afgewerkt. Hij ligt erg goed in de hand, dankzij de beperkte afmetingen (19 bij 12 cm bij 11 mm dik) en de rubberen rug. Onderaan zit de aan-knop, een micro-USB-ingang en de ongelukkig geplaatste hoofdtelefoonaansluiting.

Die had beter bovenaan gezeten, waar er nu alleen twee luidsprekers te vinden zijn. Bij de Fire zit een Amerikaanse netstroomadapter, zodat we een reisadapter nodig hebben om het toestel van stroom te voorzien. Bij het opstarten moeten we de Fire eerst in ons draadloos netwerk aanbrengen. Daarna vullen we ons Amazon.com-account in en wordt hij geregistreerd.

Mediatablet
Het startscherm van de Fire maakt al meteen duidelijk dat dit echt wel een mediatablet is. Er zijn zeven rubrieken, waaronder Newsstand, Books, Music, Video en Apps. Onder ‘Books’ vinden we onze eerder gekochte Kindleboeken terug. De link naar de Kindle Store maakt het erg verleidelijk om meer boeken te kopen.

Tekst is goed leesbaar op het 7 inchscherm, dat ook sneller reageert dan het e-inkscherm van de Kindle. In volle zon is het kleurenscherm wel minder goed zichtbaar en na zeven uur lezen is de batterij leeg. De ‘Newsstand’ bevat Amerikaanse kranten en tijdschriften. We kunnen zonder probleem losse nummers en abonnementen aankopen.

Op het kleine Kindle-scherm komen tijdschriftpagina’s wel minder goed tot hun recht dan op een iPad. Willen we met de Kindle muziek kopen of films huren, dan botsen we echter op de grenzen van de globalisering. Omdat onze creditcard niet op een Amerikaans adres staat, wil Amazon ons geld niet.

Ook muziek toevoegen aan de Amazon Cloud Player mag niet van buiten de VS. Die beperking geldt gek genoeg zelfs voor de App Store waarin Amazon een selectie Android-apps verkoopt. Dat is heel frustrerend. Met de meegeleverde versie van QuickOffice kunnen we bijvoorbeeld alleen documenten openen.

De Fire heeft ook een webbrowser aan boord. Alle browserverkeer verloopt via de proxyservers van Amazon, maar in eigen tests blijken pagina’s daardoor niet sneller te laden dan in Safari op een iPad. En nu we toch aan de onvermijdelijke iPad-vergelijking begonnen zijn: de aanraakinterface van de Fire is veel minder responsief dan die van de iPad.

Daardoor is het vaak lastig om naar een gewenst pictogram te bladeren, en sla je wel eens onbedoeld twee pagina’s om in plaats van één. De Kindle Fire is een mooi stukje hardware voor een scherpe prijs, die Amazon alleen kan verantwoorden omdat het mooie winsten maakt op de inhoud die het ervoor verkoopt. Daarom is het extra jammer dat het gros van die content vanuit Europa niet toegankelijk is.

Amazon Kindle Fire
Prijs: 199 dollar (januari 2012)

PRO: degelijke, interessante afwerking.
CONTRA: beperkt bruikbaar buiten VS; reageert niet altijd even snel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business