Nieuws

Belgacom nuanceert afluistergevaar

Belgacom plaatst kanttekeningen bij de betichting dat zijn netwerk goedkoop en makkelijk te kraken is: “Het is duur, complex en bovendien strafbaar.”

Eerder deze week lichtte beveiligingsexpert Karsten Nohl toe dat het netwerk van Balgacom een van de slechtst beveiligde van Europa is. De A5/1-beveiliging met 64-bitsencryptie is volgens hem makkelijk te kraken, waardoor hackers zich kunnen voordoen als een bestaande Belgacomklant.

Maar volgens Belgacomwoordvoerder Jan Margot is het allemaal niet zo simpel. Aan Belga legt hij uit dat inbreken in het Belgacomnetwerk niet onmogelijk is, maar wel duur, gecompliceerd en bovendien strafbaar. Volgens hem worden er in de trein meer gesprekken afgeluisterd dan op het netwerk van Belgacom.

[related_article id=”161920″]

De hack werkt ook enkel op het 2G-netwerk van Belgacom. Wie via 3G belt, is volledig veilig. Daardoor is dus 20 procent van de Belgacomklanten buiten gevaar.

Mobistar sust ook
Mobistar heeft volgens De Standaard nog geen inbreuken vastgesteld die misbruik maken van het netwerk. Er zijn ook nog geen klachten gekomen over de veiligheid van zijn gsm-netwerk. Mobistar investeert voortdurend in veiligheid, klinkt het. Zo heeft het bedrijf naar eigen zeggen zijn voicemailsysteem beter beveiligd na de afluisterschandelen in Groot-Brittannië.

"De privacy van onze klanten is prioriteit nummer één", zegt woordvoerder Patti Verdoodt op het radionieuws. "Vandaag is het zo dat we nog geen inbreuken hebben vastgesteld. Mocht dat wel zo zijn, dan doen we al het mogelijke om dat zo snel mogelijk op te lossen."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business