Nieuws

BlackBerry Bold 9900

De BlackBerry Bold 9900 is een prachtig stukje vakmanschap. Maar met het BBX-besturingssysteem in aantocht hebben we toch een beetje het verleden voor ons liggen. 

De Bold 9900 is op en top een BlackBerry-toestel, met een oerdegelijke behuizing en metalen rand.

De smartphone ligt heerlijk in de hand, het toetsenbord is onovertroffen voor snel typen en de trackpad onder het scherm werkt bijzonder soepel. We hebben nog nooit een BlackBerry gezien die zo dun is en zo vlot te gebruiken is. Toch is de 9900 niet alleen maar meer van wat we al kennen.

Geen indrukwekkende vernieuwingen
Zo heeft het topmodel een aanraakscherm gekregen en draait het op het nieuwe BlackBerry OS 7. Ook hier geen wereldschokkende vernieuwingen: we zien een sterkere webbrowser (zij het zonder Flash Video) en een strakke integratie van sociale netwerken in de aparte sociale feed. Ook belangrijk, maar dan voor de nabije toekomst, is de ondersteuning van NFC.

Fijn is de universele zoekfunctie, waarmee je razendsnel het juiste bestand of contact vindt. Dat neemt niet weg dat BlackBerry OS 7 een ondoordringbaar oerwoud blijft vergeleken met iOS, Android of Windows Phone 7, met lastig te vinden instellingen en een weinig intuïtieve interface.

Matig OS
Het nieuwe besturingssysteem is niet de verbetering die we hadden gehoopt, al zorgt het in combinatie met een aanraakscherm wel voor een veel efficiëntere navigatie. Je hoeft niet meer ellenlang te scrollen via de trackpad, maar kunt direct het juiste item aantikken. Wel merken we regelmatig dat het scherm niet reageert op onze aanrakingen.

We weten niet of dat aan het display ligt of aan de software. Desondanks werkt de Bold razendsnel. De singlecore 1,2 GHz Snapdragon-processor en de 768 MB RAM staan geen enkele keer in de weg, ook niet als we schakelen tussen zware openstaande apps.

RIM is zeker niet van plan om zijn BlackBerry OS-toestellen af te schrijven, maar zodra de eerste BBX-modellen verschijnen, zullen ze toch op het tweede plan komen te staan. Deze Bold 9900 – het serienummer zegt het al een beetje – is voorlopig de ultieme BlackBerry. Maar omdat hij niet kan worden opgewaardeerd naar BBX, weten we niet hoe lang  dat zal duren.

BlackBerry Bold 9900
Prijs: 528,99 euro (Standard Edition) (januari 2012)

PRO: touchscreen heeft meerwaarde; bliksemsnel; degelijke camera; knap toetsenbord.
CONTRA: weinig apps; touchscreen reageert soms niet; BlackBerry OS 7 gedateerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business