Een derde van de in 2011 gescheiden Britten geeft Facebook op als oorzaak van de scheiding. In 2009 was dat nog maar 20%. Zal het meer dan de helft zijn in 2015? Facebook wordt steeds vaker gebruikt als reden voor, of als bewijs bij, een scheiding. In 2011 bevatte 33% van de aanvragen de naam […]


Een derde van de in 2011 gescheiden Britten geeft Facebook op als oorzaak van de scheiding. In 2009 was dat nog maar 20%. Zal het meer dan de helft zijn in 2015?

Facebook wordt steeds vaker gebruikt als reden voor, of als bewijs bij, een scheiding. In 2011 bevatte 33% van de aanvragen de naam van het sociale netwerk; veel meer dan in 2009, toen 20% van de aanvragen Facebook vermeldden.

De resultaten zijn bekendgemaakt door de Britse website Divorce-Online: in eerste instantie in december 2009 en een vervolgverhaal in december vorig jaar. In beide gevallen werden vijfduizend mensen ondervraagd door de website.


Zwartmakerij
De meest voorkomende redenen waarin Facebook als bewijs gebruikt wordt zijn niet veranderd. Ze hadden bijna altijd te maken met wederhelften die net iets te vriendelijk omgingen met mensen van het andere geslacht. Ook exen die elkaar beledigen op elkaars profiel blijkt een populaire reden. Hier vind je de top drie:

  • Ongepaste berichten naar mensen van het andere geslacht
  • Gescheiden mensen die beledigende berichten naar elkaar sturen
  • Facebookvrienden die het gedrag van je echtgenoot melden

Ter vergelijking: Twitter wordt in amper 0,4% van de gevallen vernoemd als scheidingsoorzaak. Maar ook dit platform wordt gebruikt om berichten over elkaar te schrijven. “Sociaalnetwerken is de primaire vorm van communicatie geworden en wint het naar mijn mening zelfs van sms en e-mail”, zegt een woordvoerder van Divorce-Online in een verklaring.

“Als iemand een affaire wil hebben of wil flirten met iemand, is het internet de gemakkelijkste plek om dat te doen. Het gebruik van Facebook om elkaar zwart te maken duikt ook meer en meer op. Mensen moeten ermee opletten, aangezien rechtbanken deze berichten ook zien en gebruiken als bewijs in financiële en hoederechtzaken.”

Versneller
Belangrijk echter is niet het aantal scheidingen waarvoor Facebook de schuld krijgt, maar het feit dat het aandeel toeneemt, van 20% naar 33%. Facebook is echter niet verantwoordelijk voor deze scheidingen: relaties die al stroef verlopen zijn gedoemd te mislukken, met of zonder hulp van de sociaalnetwerkdienst. Toch hoeft een koppel geen huwelijksproblemen te ondervinden om een onlinerelatie te laten uitgroeien van chatten naar meer.

Uiteindelijk is Facebook een sociaal gereedschap. Het kan alleenstaande mensen helpen die ene speciale persoon te vinden. Het kan de relatie van een getrouwd koppel ook verder helpen. Maar net zoals bij elk ander medium kunnen de meest onschuldige bedoelingen lelijke gevolgen hebben bij onverantwoord gebruik.

Je hoeft geen psycholoog te zijn om te beseffen dat Facebook het proces kan versnellen. Verhalen van mensen van wie de relatie op de klippen liep door affaires die begonnen op Facebook zijn legio.

Denk er dus regelmatig aan waarom je een bepaalde webdienst gebruikt. Facebook noemt zichzelf dan wel geen datingwebsite, maar miljoenen mensen gebruiken het netwerk om meerdere redenen. Hou intieme conversaties, zelfs online, dus voor je geliefde.