Nieuws

Filesharing is officiële geloofsovertuiging in Zweden

De Zweedse overheid heeft de Kerk der Kopimisten, een groepering die het vrij delen van informatie en bestanden heilig acht, erkend als een officiële religie.

De Kerk der Kopimisten is het geesteskind van filosofiestudent Isak Gerson en telt momenteel ongeveer 3.000 leden. De beweging werd net voor Kerstmis officiëel erkend als een religie door het daarvoor bevoegde orgaan in Zweden, meldt de kerk op zijn website.

Bidden
Een erkenning krijgen was niet simpel. Sinds de oprichting van de kerk in 2010 heeft Gerson meermaals een aangevraag ingediend, maar die werd pas vorige maand goedgekeurd nadat hij een manier vastlegde waarop Kopimisten bidden of mediteren. Dat doen ze tijdens religieuze bijeenkomsten.

De naam van de kerk is afgeleid van het neologisme kopimi. Dat spreek je uit als copy me. Gerson en zijn volgelingen hopen dat de erkenning van de overheid het legale stigma dat rust op het kopiëren en bewerken en heraanbieden van informatie en bestanden zal doen verdwijnen.

Piraterij blijft illegaal
De erkenning van de Kerk der Kopimisten betekent niet dat leden ongestoord inbreuk mogen maken op de auteurswet, maar Gerson hoopt wel dat de wetgevers in de toekomst rekening zullen houden met het geloof van de Kopimisten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business