Nokia weet met de aantrekkelijk ogende Lumia 800 een uniek plaatsje te veroveren in smartphoneland. Het gelikte design kan echter niet verhullen dat concurrerende telefoons meer mogelijkheden en betere specificaties bieden.

Ik heb het geluk dat ik regelmatig met een kakelverse smartphone mag rondlopen. De laatste twee maanden had ik achtereenvolgens de Nokia N9, de Apple iPhone 4S en nu de Nokia Lumia 800. Dat zijn geen toestellen die ik zelf koop, maar wel testexemplaren die fabrikanten mij gratis ter beschikking stellen.

Zoiets is natuurlijk altijd leuk, maar het feit dat ik er mijn eigen geld niet in hoef te stoppen heeft nog een ander voordeel. Ik heb immers geen last van het ik-heb-een-telefoon-gekocht-en-nu-doe-ik-alles-om-die-aankoop-te-verdedigen-syndroom.

Want, geef toe: waarom zou iemand zijn eigen keuzes en aankopen moeten verloochenen? Daar heb ik dus geen last van, al geef ik toe dat mijn in 2010 gekochte HTC Desire met Android een speciaal plaatsje in mijn hart verdient. Net zoals mijn Nokia E71, trouwens.

Nog een voordeel van maandelijks van smartphone wisselen: ik heb behoorlijk wat ervaring kunnen opbouwen met de belangrijkste mobiele besturingssystemen. Vooral Android, iOS en Windows Phone heb ik in de vingers. Zoiets is essentieel voor wie objectief smartphones wil kunnen vergelijken.

Lumia
Tot zover de introductie die schijnbaar nergens toe leidt maar desondanks toch haar nut heeft. Want de Lumia 800 van Nokia is een smartphone die moeilijk te vergelijken valt met andere toestellen. Niet in het minst omdat het Nokia’s allereerste smartphone is met Windows Phone 7.5 (Mango) onder de motorkap. Het eigen Symbian heeft afgedaan, althans, toch wat de duurste toestellen betreft.

Technisch gezien is het overduidelijk waar Nokia de mosterd vandaan haalde. De Lumia 800 is weinig meer dan een Nokia N9 maar dan met Windows Phone 7.5 onder de motorkap. Dat klinkt negatief, maar het is eigenlijk een compliment. Want die N9 vond ik een behoorlijk spannend ding.

Het bijna buitenaardse ontwerp, de coole interface en het geeky besturingssysteem (MeeGo!) maken dit tot een telefoon met heel wat bekijks. Jammer genoeg lijkt er geen grote toekomst weggelegd voor de N9. De Lumia 800 daarentegen moet de massa gaan aanspreken.

Geen geek
Het sausje van geekyness van de N9 kreeg de Lumia 800 jammer niet over zich heen. De Lumia is veel meer… tja, beredeneerd. De behuizing is even mooi, strak en knap afgewerkt als die van de N9. Het is meteen ook de grootste troef van de Lumia 800.

Deze smartphone kun je dan ook gemakkelijk naast een iPhone 4(S) leggen. Jawel, eindelijk een niet-Apple smartphone die ook jaloerse blikken van niet-geeks oplevert. Al moet ik toegeven dat de Samsung Galaxy Nexus ook een hoog kijk-eens-naar-mijn-foon-gehalte heeft.


Nokia Lumia 800: De sim-kaart en de usb-aansluiting

Het is overduidelijk dat Nokia extra veel hersencellen heeft doodgedacht om de Lumia 800 toch maar op de juiste manier in de markt te zetten. Te beginnen met de prijsstelling. Deze zogenaamde hero-phone (lees: het huidige topmodel) kost 499 euro. Daarmee is hij een zucht goedkoper dan Android-toppers zoals de HTC Sensation en Samsung Galaxy S II, en vergelijkbaar met de iPhone 4 van 8 GB.

Je offert voor die relatief verteerbare prijs echter ook wat dingen op. Een kleiner scherm is je deel, en NFC en een frontcamera ontbreken (de N9 had dit alles wél). Vooral het missen van de frontcamera valt niet te verklaren, want Microsoft legt Nokia wat dat betreft niets in de weg.

Als ik aan Nokia vraag wat dan wel de reden is, mompelen ze iets over "bewuste keuze" en "wie gebruikt nu videochat?" Dan vergeet Nokia toch even dat bijvoorbeeld HTC wél een camera vooraan implementeerde op de (goedkopere!) Radar. Hoe dan ook: vergeet videochatten met de Lumia 800, en dat is vooral jammer wanneer binnenkort de Skype-app haar opwachting maakt in de Marketplace.

De opslagcapaciteit van de Lumia 800 uitbreiden via geheugenkaarten is eveneens onmogelijk, en de batterij laat zich niet zomaar vervangen. Dualcoreprocessor? Toch niet. Ik mis ook de mogelijkheid om via 5 GHz-wifi te verbinden. Nee, wie zijn smartphone graag uitkiest op basis van specificaties en mogelijkheden, zal niet snel uitkomen op de Lumia 800.

Nog een bewijs van beredeneerdheid? In reclamespotjes zwijgt Nokia bijna dood dat de Lumia 800 draait op Windows Phone. Je kunt Nokia daarin geen ongelijk geven, want wie wil nu Windows op zijn telefoon hebben?


Nokia Lumia 800

Bloedmooi
Hoe objectief ik ook probeer te zijn bij het beoordelen van een smartphone, altijd moet er een vonk zijn die overspringt voordat ik het toestel op mijn persoonlijke verlanglijstje durf te zetten. Bij de Lumia 800 ontbreekt dat wow-gevoel. Misschien sloeg Nokia zijn eigen ruiten in door mij eerst de N9 te bezorgen en pas daarna de Lumia. De verrassing was er, voor mij tenminste, dus grotendeels af.

Anderzijds kan ik me heel goed voorstellen dat Nokia veel kopers gaat vinden voor de Lumia 800. Het is echt een bloedmooie telefoon, met een uitermate vlot OS en een batterijduur die bij intensief gebruik gemakkelijk één werkdag bedraagt. Bij semi-intensief is meer dan twee dagen zonder laadbeurt realistisch. Dat doen niet veel smartphones deze Nokia na. De autonomieproblemen die bij sommigen opduiken bij de Lumia 800, heb ik absoluut niet mogen ondervinden.


Nokia Lumia 800: de camera

Positief zijn ook het uitstekende amoledscherm en de razendsnelle gps-fix. De extra applicaties die Nokia voorziet vind ik dan weer geen grote verkoopargumenten.

De navigatiesoftware Nokia Drive is potentieel het interessantst (en meteen ook een belangrijk onderscheidend punt ten opzichte van andere Windows Phones), al kan het absoluut niet tippen aan de eveneens gratis navigatie van Google, laat staan aan commerciële apps zoals TomTom voor iPhone of Navigon voor Android.

Nokia heeft daar toch een reputatie te verdedigen en aankomende updates zullen de functionaliteit ongetwijfeld nog verbeteren, beweren ze zelf. Afwachten dus. Ook wel een leuke app: Nokia Mix Radio, waarmee je gratis naar een selectie van streaming muziek kunt luisteren (en eventueel meteen aankopen).

Plan B
Het is moeilijk om de Lumia 800 niet te zien als een goedmakertje. Nokia zegt eigenlijk tegen zijn smartphoneklanten: "Sorry allemaal voor de Symbian-onzin van de laatste jaren. Vergeef het ons. We hebben nu het licht gezien, en het is Microsoft dat ons de weg leidt." Of alleszins toch iets in die aard.

Belangrijkste gevolg van deze keuze is dat Nokia een stuk van zijn eigenheid verliest. Want hoe kun je je onderscheiden van de concurrentie als Microsoft op veel vlakken de wet dicteert?

Natuurlijk zijn Nokia en Microsoft ‘partners’ en ‘luisteren’ ze naar elkaar en wat allemaal meer. Maar als puntje bij paaltje komt is het Microsoft dat de bankbriefjes neertelde en daar waarschijnlijk ook wat voor terugwil. Nokia heeft net niet zijn ziel verkocht, en ik ben dan ook benieuwd hoe lang dit huwelijk stand gaat houden.

Alles zal afhangen van het succes van de eerste Nokia’s met Windows Phone met voorop de Lumia 800. Want zoals de Finnen zelf zeggen: er is geen plan B. Dit moet lukken!

Specificiaties: 3,7 inch AMOLED-scherm (800×480 pixels), Qualcomm 1,4 GHz singlecore, 512 MB RAM, 16 GB flash, 8 megapixel camera (back), Bluetooth 2.1, 802.11b/g/n