Nieuws

QT Writer Express 2.8.2

Je zoekt een tekstverwerker die je ook op je USB-stick kwijt kan, die meer te bieden heeft dan de Kladblok maar veel beter hanteerbaar is dan Microsoft Word? QT Writer Express biedt een leuk alternatief.

Zodra je de tool opstart, vallen de grote pictogrammen meteen op. Het lijkt wel alsof de tekstverwerker op de wat oudere laag van de bevolking mikt. Nu goed, gebruiksvriendelijk is het programma in elk geval. De rechterhelft van de interface is om te beginnen helemaal leeg, en het is dan ook de bedoeling dat je daar je tekst intikt.

[download_file]

In het immer aanwezige linkerpaneel kan je op elk moment terecht om de eigenschappen van (geselecteerde) tekst aan te passen: een ander lettertype, een andere letterstijl of –grootte, interlinie of tekstinsprong enzovoort. Ook handig is de schuifknop waarmee je de zoomfactor van je document aanpast.

Bovenaan bevindt zich een taakbalk met een reeks knoppen. Van hieruit kan je onder meer tekst naar het Windows-klembord knippen of kopiëren, of omgekeerd: de inhoud van het klembord in je document plakken. Er zijn ook knoppen om snel een emoticon, afbeelding, een speciaal karakter of de huidige datum in je document te krijgen.

Formules
Vanuit het contextmenu van je document kan je ook een ‘equationbuilder’ oproepen: een sterk uitgeklede module om wiskundige en andere formules in je document te plaatsen.

Er is tevens een eenvoudige zoek- en vervangfunctie aanwezig – blijkbaar die van Windows zelf, nota bene – en uiteraard ontbreekt evenmin een undo– en redo-functie. Wat wel ontbreekt, is een ingebouwde spellingschecker. Die kan je wel achteraf installeren, maar dat blijkt dan wel om een standalone module te gaan die alleen tekst uit het Windows-klembord op spelling kan controleren. Deze module kan weliswaar ook met de Nederlandse taal overweg, maar het vocabularium blijkt teleurstellend beperkt.

Het programma kan documenten in rtf, rtc, doc en txt openen, geen docx. Documenten opslaan kan in dezelfde formaten maar ook in pdf. Afdrukken is vanzelfsprekend ook mogelijk, al dan niet na het bekijken van een afdrukvoorbeeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business