Nieuws

Facebook maakt ongelukkig

Uit onderzoek blijkt dat we ongelukkig worden van de gelukzalige familiefoto"s en interessante links op het Facebookprofiel van mensen die we niet goed kennen.

De illusie ontstaat dat zij succesvoller en gelukkiger zijn en dat weegt op ons gemoed, menen de sociologen Hui-Tzu Grace Chou en Nicholas Edge van de Amerikaanse Utah Valley Universiteit.

De twee lieten 425 studenten een aantal stellingen over zichzelf beantwoorden met ‘waar" of ‘niet waar". Daaronder: ‘De meeste van mijn vrienden hebben een beter leven dan ik", ‘Mijn vrienden zijn gelukkiger" en ‘Het leven is (niet) eerlijk".

Ook werd de studenten gevraagd of ze een Facebookprofiel hadden, hoeveel tijd ze gemiddeld op de site doorbrachten en hoeveel ‘vrienden" ze daar hadden die ze in het echte leven niet goed kennen.

Uit de resultaten bleek dat fervente Facebookers ervan uitgaan dat anderen gelukkiger zijn dan zijzelf. Hoe minder ze hun Facebookcontacten kennen, hoe succesvoller ze hen inschatten.

"Dat is het gevolg van een bekend psychologisch proces: correspondence bias", leggen de onderzoekers uit aan de Daily Mail. "Mensen trekken bepaalde, vaak verkeerde conclusies over iemand op basis van beperkte informatie die ze over hem hebben."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business