Megaupload offline gehaald

Een van de grootste sites om bestanden te delen is offline gehaald wegens piraterij. Er loopt een claim van een half miljard dollar tegen Megaupload.

Wie de site op het moment van schrijven probeert te bezoeken krijgt een foutmelding. Volgens persbureau Associated Press komt dat omdat de openbaar aanklager in Virginia (VS) de in Hongkong gebaseerde website heeft laten afsluiten.

Zoals de naam van de site aangeeft kan je op megaupload.com bestanden uploaden. Daarna krijg je een link naar het bestand die je kan doorgeven aan anderen, die het daarna kunnen downloaden. De site telt zo’n 150 miljoen geregistreerde gebruikers.

Maar uploaden en downloaden op de site gaat ook anoniem. Mede daarom werd de site een populair oord om illegaal films en muziek te delen.

Drie beheerders gearresteerd
Tegelijk met het platleggen zijn drie beheerders van de site gearresteerd in Nieuw-Zeeland, op verzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Onder hen Kim Dotcom, een Duitser die aanvankelijk werd geboren onder de naam Kim Schmitz. Hij werd eerder al meermaals veroordeeld voor onder meer computerfraude en hacking. Twee andere verdachten zijn voortvluchtig.

De sluiting komt een dag na het protest tegen SOPA en PIPA, twee controversiële Amerikaanse wetsvoorstellen tegen piraterij, maar staat los hiervan.

auteursrechtenbestandsdelingdelendotcominternetjustitiemegauploadnieuwsofflinepiraterijschmitz

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen