Hoewel Nokia een kwartaalverlies van 1,07 miljard moet slikken, is er toch nog goed nieuws voor de fabrikant. De verkoop van smartphones overtreft de verwachtingen. Gemengde gevoelens bij Nokia. De Finse telefoonmaker incasseert een nettoverlies van dik een miljard euro. Dat is te wijten aan een uitzonderlijke waardevermindering van 1,1 miljard euro. Toch kan Nokia […]


Hoewel Nokia een kwartaalverlies van 1,07 miljard moet slikken, is er toch nog goed nieuws voor de fabrikant. De verkoop van smartphones overtreft de verwachtingen.

Gemengde gevoelens bij Nokia. De Finse telefoonmaker incasseert een nettoverlies van dik een miljard euro. Dat is te wijten aan een uitzonderlijke waardevermindering van 1,1 miljard euro.

Toch kan Nokia zich aan een aantal zaken optrekken. Zo verkochten de Finnen 19,6 miljoen smartphones. Dat is beter dan verwacht, want analisten mikten op verkoopcijfers rond de 18,5 miljoen.


[related_article id=”161563″]

Lumia 800
Nokia probeert zijn verloren positie in de markt weer in te nemen. Grote concurrent Apple kondigde eerder deze week aan dat het 37 miljoen smartphones verkocht. Maar Nokia krabbelt overeind met de Lumia-reeks. Nokia ging in zee met Microsoft en rust zijn nieuwe smartphones nu uit met Windows Phone 7.

De Lumia 800 (review), met Windows Phone Mango, ligt sinds oktober in de winkel (in België is het nog even wachten tot 1 februari). Nokia vertelde ook dat er in januari al een miljoen smartphones van die combinatie zijn verkocht.

Het Finse bedrijf, dat in 2011 een forse klap incasseerde, wil het model ook lanceren in China in de eerste jaarhelft. Dat nieuws is goed genoeg om het aandeel flink hoger te sturen, 7 procent.

Nieuwe voorzitter
Behalve de kwartaalcijfers is er nog meer nieuws. Nokia benoemt Risto Siilasmaa als opvolger van voorzitter Jorma Ollila, die in mei zijn functie overdraagt. Siilasmaa zit al langer in de raad van bestuur en was de gedoodverfde kandidaat om Ollila op te volgen.