Nieuws

Professor: Thuis films downloaden is niet illegaal

Wie thuis af en toe een filmpje downloadt kan zich steeds beroepen op het recht tot een thuiskopie. Althans, als je voldoet aan een paar voorwaarden.

Dat vertelde Patrick Van Eecke, professor media- en internetrecht aan de Universiteit van Antwerpen, tijdens het Studio Brussel-programma Sound of Sam naar aanleiding van het opdoeken van MegaUpload.

Wet rond thuiskopie
"Wettelijk gezien is er geen probleem. In België bestaat er namelijk een wet rond de zogenaamde "thuiskopie". Het dateert vanuit de tijd dat mensen dingen van op tv opnamen op video. De wet wil zoveel zeggen als dat downloaden kan, zolang je aan de voorwaarden van de thuiskopie voldoet", aldus Van Eecke.

En die voorwaarden zijn eigenlijk niet zo bijzonder moeilijk. We zetten ze eventjes op een rijtje:

Als je een film downloadt, mag je die uiteraard zelf bekijken. Je mag het gedownload materiaal ook op een drager zetten (zoals dvd of harde schijf), maar mag het materiaal niet buiten de huiselijke kring vertonen. Toch beperkt de huiselijke kring zich niet tot mensen met wie je een biologische band hebt. Je kan dus je vrienden in je huis uitnodigen voor een avond "illegale" films.

Wel opletten met die vrienden, want in tegenstelling tot wat hierboven staat, mag je niet downloaden voor vrienden of kennissen. Je mag je gedownloade materiaal ook niet online delen, voor anderen opslaan of kopiëren. Dat zijn namelijk vormen van verspreiding en dat is verboden.

Is een download een thuiskopie?
Volgens de FOD Economie is het voorlopig nog niet uitgemaakt of een download vanop een piraatsite als The Pirate Bay of Megaupload in België eveneens geldt als een thuiskopie. Toch is er volgens professor Van Eecke geen vuiltje aan de lucht: "Ook bij het downloaden vanaf een piraatsite doe je niks verkeerd. De huidige visie stelt namelijk dat men achter de aanbieders van het materiaal moet gaan, niet achter de thuisgebruikers."

Detail: als je zelf aan het uploaden gaat via een piraatsite, ben je wel illegaal bezig. Ook die praktijken vallen namelijk onder "verspreiding".

Meer weten? Kijk dan op de website van de FOD Economie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business