Nieuws

Database Megaupload dreigt te verdwijnen

De bestanden van gebruikers van de filesharingwebsite megaupload.com worden mogelijk donderdag al verwijderd. Dat zeggen de Amerikaanse aanklagers.

De federale aanklagers hebben de toegang tot Megaupload geblokkeerd. Gebruikers kunnen al niet meer bij hun documenten sinds de autoriteiten invallen deden bij de eigenaren van de website en hostingproviders. Gebruikers hadden gehoopt dat ze later alsnog bij hun bestanden zouden kunnen.

Megaupload.com werd niet alleen gebruikt voor het opslaan van (illegale kopieën van) films en muziek, maar werd door de gebruikers ook ingezet om bijvoorbeeld familiefoto’s en persoonlijke documenten te delen. De bestanden zijn opgeslagen bij externe bedrijven, zoals bij het Nederlandse Leaseweb, en Megaupload betaalde hiervoor. De financiële tegoeden van Megaupload zijn echter bevroren, waardoor niet meer betaald kan worden en de bestanden gevaar lopen.

Bestanden terugvragen bij hosters
In een brief van het Openbaar Ministerie staat dat hostingbedrijven als Carpathia Hosting en Cogent Communications Group vanaf donderdag gegevens gaan verwijderen. In de brief staat tevens dat de Amerikaanse regering gegevens van de servers heeft gekopieerd, maar de servers niet in beslag heeft genomen.

Nu de bestanden zijn gekopieerd, mag de Amerikaanse regering ze niet meer inkijken. De servers zijn eigendom van de hostingbedrijven en als mensen hun bestanden terug willen, moeten ze dus bij de hosters zijn, aldus het Openbaar Ministerie.

De advocaat van Megaupload, Ira Rothken, zei zondag dat er wordt samengewerkt met de aanklagers om te voorkomen dat de bestanden worden gewist. Ten minste vijftig miljoen gebruikers lopen het risico dat hun bestanden verdwijnen. Het is volgens Rothken niet alleen in het belang van de klant, maar ook in het belang van Megaupload om de bestanden te behouden, zodat het bedrijf zich kan verdedigen in de rechtszaal.

cloudinternetjustitiekim dotcommegauploadnieuwspiraterijschmitz

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen