Twitter weerlegt verwijten van censuur

Dick Costolo van Twitter ziet het lokaal blokkeren van tweets niet als censuur. Ze maken het juist mogelijk om het te omzeilen.

De berichtendienst kreeg de afgelopen dagen veel kritiek over een nieuwe functie. De site kan sinds kort specifieke tweets blokkeren in bepaalde landen. Critici zien dat als een toegeving aan censuur.

Maar in een interview dat AllthingsD op zijn eigen conferentie D:Dive Into Media afnam, geeft Costolo zijn visie op die zet. Volgens hem is er geen aanpassing in het beleid van Twitter. De inhoud is nog steeds wereldwijd zichtbaar, maar zonder dat de wet lokaal wordt overtreden.

“Dit is een puur reactieve functie. We doen niets proactiefs”, benadrukt de directeur van de microblogdienst.

Bedoeld voor China?
Eerder zei Olivier Basille, hoofd van Reporters Zonder Grenzen, dat de zet een poging is om China te paaien. Twitter is er namelijk volledig geblokkeerd, maar het land telt wel meer dan 450 miljoen internetgebruikers. Daarmee is het meteen ook het land met het grootste aantal surfers, waardoor het bedrijf een grote markt links laat liggen.

Ook dat wordt ontkracht door Costolo. Volgens hem zou Twitter niet kunnen werken onder het huidige systeem dat het land momenteel hanteert. “Als we een geldig juridisch bevel krijgen, zullen we proberen ervoor te zorgen dat alle tweets zichtbaar zijn in zo veel mogelijk delen van de wereld.”

Protest tegen SOPA en PIPA
Verder in het gesprek legde Costolo uit waarom Twitter wel protesteerde tegen de wetsvoorstellen SOPA en PIPA, maar niet meedeed met de offline actiedag waar onder meer Wikipedia en Reddit wel aan deelnamen. Volgens hem heeft de microblogdienst door zijn aanwezigheid de impact van het protest juist vergroot. “Als je zo’n versterker hebt, dan moet je de batterijen niet uit de microfoon halen”, klinkt het.

Tot slot staat het voor Twitter vast dat het ooit naar de beurs zal gaan. Maar dat lijkt niet op een datum te zijn vastgepind. Momenteel kan het bedrijf maar vijfhonderd aandeelhouders hebben, waardoor het volgens Costolo uiteindelijk wel ‘public’ (naar de beurs) zal gaan.

beursbusinesscensuurcostolonieuwspipasopa

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals