Nieuws

Nieuw huidweefsel houdt kogel tegen

Een nieuw weefsel, dat de menselijke huid versterkt dankzij spinnenzijde, kan een kogel tegenhouden zonder de ‘huid’ te beschadigen.

Het nieuwe weefsel werd ontwikkeld door de Nederlandse kunstenares Jalila Essaïdi. Ze koos voor spinnenzijde omdat de draden, hoewel ze erg fragiel lijken, vier keer sterker zijn dan kevlar, het materiaal dat gebruikt wordt in kogelvrije vesten.

In het onderstaande filmpje kun je zien hoe gekweekte huid een kogel op halve snelheid tegenhoudt. Wanneer de kogel echter met volle snelheid wordt afgevuurd, zo’n 329 meter per seconde, doorboort hij het materiaal en vliegt hij erdoorheen.

De tests werden herhaald met geitenhuid, varkenshuid, menselijke huid en menselijke huid die gefuseerd werd met zijde van zijdewormen. Alle materialen werden echter doorboord door de kogel, bij beide snelheden.

Het materiaal werd ontwikkeld door een internationaal team. Eerst werden geiten en zijderupsen gebruikt om spinnenzijdeproteïnen te produceren in het synthetische-biologielaboratorium van de universiteit van Utah. De coconnen werden daarna verscheept naar Zuid-Korea. Daar werd er draad van gemaakt. In Duitsland ten slotte werden de draden verwerkt in stof.

De aangepaste zijde werd vervolgens verwerkt door biochemicus Abdoelwehab El Ghalbzouri aan het medische centrum van de universiteit van Leiden. Na vijf weken was de ‘huid’ klaar voor de grote test.

Essaïdi bekijkt het materiaal niet alleen als kunstenares: ze onderzoekt nu ook de praktische toepassingen, zoals huidtransplantaties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business