Depiraatbaai.be voortaan geblokkeerd

Enkele maanden na het arrest van downloadsite The Pirate Bay is ook depiraatbaai.be niet langer bereikbaar. Opmerkelijk: de Belgische antipiraterijvereniging BAF weet van niets.

Depiraatbaai.be is de URL die doorverwijst naar The Pirate Bay sinds de site moet worden geblokkeerd door de Belgische providers. BAF heeft van bij het begin zowel bij de providers als bij DNS.be gevraagd om ook deze domeinnaam af te sluiten, maar zonder succes. Tot vandaag.

Het eigenaardige is dat de Belgische antipiraterijvereniging uit de lucht viel toen we haar hierover contacteerden. “Dit is het eerste wat ik ervan hoor”, zegt directeur Christophe Van Mechelen. “Na het arrest is depiraatbaai.be opgezet om die blokkering te omzeilen, en toen hebben we aan de providers gevraagd om ook die naam mee op te nemen in de blokkering. Waarschijnlijk hebben sommige internetproviders of DNS.be dat nu gedaan.”

[related_article id=”158455″]

Bij DNS.be was op het moment van schrijven niemand bereikbaar. Maar een korte rondvraag leert ons dat de domeinnaam niet overal is geblokkeerd, wat erop wijst dat enkele providers op eigen initiatief hebben geluisterd naar BAF.

Soms wel, soms niet
Op de ZDNet-redactie is de site zowel op de Telenet- als Belgacom-verbinding onbereikbaar. Toch krijgen we ook van één lezer op een zakelijke Belgacomlijn de melding dat hij gewoon op de site kan. Ook twee Belnet-gebruikers laten aan onze redactie weten dat ze zonder problemen op de site kunnen.

Halfslachtig
De vraag is in welke mate dit kat-en-muisspel nut heeft. Omdat het een DNS-blokkering is kan je de site alsnog bereiken door het DNS-systeem van Google te gebruiken, of de site door Google Translate te jagen omdat Google deze dan via zijn buitenlandse server opzoekt en lokaal toont.

Al zijn er ook veel eenvoudigere manieren. Zo is er sinds de blokkeringsplicht in Nederland ook depiratebay.nl. Het ziet er dus naar uit dat de te blokkeren domeinenlijst nog vaak zal worden aangevuld.

Daar komt nog eens bij dat deblokkering zeer halfslachtig gebeurt. Wie na www.depiraatbaai.be ‘/test’ of een andere lettercombinatie zet, wordt doorverwezen naar een 404-foutmeldingspagina op The Pirate Bay. Vanaf daar kan je gewoon zoekopdrachten uitvoeren en de site gebruiken als vanouds.

Update: 15 uur:
Belgacom laat aan onze redactie weten dat het Depiraatbaai.be niet heeft geblokkeerd. “Wij beperken ons tot de elf adressen die in het arrest van het hof van beroep zijn vermeld”, aldus woordvoerder Jan Margot. Ook DNS.be zegt dat het niet is ingegaan op het verzoek van BAF.

Update 16.40 uur:
Ook Telenet ontkent dat het de nieuwe domeinnaam blokkeert. “In het eerste vonnis stonden elf namen en die hebben we geblokkeerd”, zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts. “Wij hebben geen verdere actie ondernomen en daar ook geen opdracht voor gekregen. De reden van de blokkering moet waarschijnlijk buiten de providers gezocht worden.”

Met een bijdrage van Jan Custers.

anti-piracyauteursrechtenbafbelgacombelnetdepiraatbaaidns.bejustitienieuwspiraterijtelenetthe pirate baytpbvan mechelen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen