Nieuws

Facebook mikt op 5 miljard dollar bij beursgang

De sociaalnetwerksite Facebook liet woensdag, nabeurs, zoals verwacht weten dat het zijn beursintroductie gaat maken. Dit zal binnen drie tot vier maanden gebeuren. Het meesterwerk van topman Mark Zuckerberg hoopt zo 5 miljard dollar op te halen. Het internetsucces zou noteren onder de naam FB.

Na de sluiting van Wall Street werd de aanvraag ingediend. De introductie moet zo’n 5 miljard dollar opbrengen. The Wall Street Journal, een toonaangevende Amerikaanse beurskrant, sprak gisteren nog van 10 miljard dollar. Sowieso zal dat de grootste introductie zijn sinds Google, en een van de grootste ooit. Google haalde in 2004 1,9 miljard dollar op.

Morgan Stanley zal Facebook hierbij ondersteunen. Een jaar geleden werd de concurrent Goldman Sachs Group nog genoemd als mogelijke partner. Morgan Stanley begeleidde al eerder de beursgang van Zynga, Groupon en LinkedIn. Allemaal internetbedrijven die het laatste jaar beursgenoteerd werden.

Enthousiast
De vraag blijft wel of beleggers enthousiast zullen zijn om aandelen van Facebook te kopen. Hoewel naar schatting iets minder dan 800 miljoen gebruikers (stand eind vorig jaar) zich hebben aangemeld op het platform dat in 2004 werd gemaakt, blijft het moeilijk om een waarde te kleven op sociaalnetwerksites. De omzet van het bedrijf wordt geschat op zo"n 4 miljard dollar.

Andere internetbedrijven houden alvast stand op de beurs. De prijs van een aandeel voor Zynga, het bedrijf achter het spel Farmville op Facebook, steeg sinds de introductie lichtjes van 10 dollar tot 10,39 dollar. En het zakelijke netwerk LinkedIn doet het spectaculair goed met een stijging van 67%, van 45 dollar naar 75,11 dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business