Nieuws

Wikileaks is op zoek naar een boot

De geldschieters van Wikileaks zoeken een boot om de servers mee naar internationale wateren te varen, om zo vervolging door het Amerikaanse gerecht te ontlopen.

Dat beweert FoxNews.com op basis van gesprekken met hackers die op de hoogte zouden zijn van het reilen en zeilen bij Wikileaks. Oprichter Julian Assange staat al meer dan een jaar onder elektronisch huisarrest in Groot-Brittannië. Maar hij dreigt uitgeleverd te worden aan Zweden, waar hem een rechtszaak rond verkrachting wacht. Ook de Verenigde Staten maakt jacht op hem.

Kan verhuizing Assange redden?
Door de servers van Wikileaks, die momenteel onder meer in Zweden en IJsland staan, naar internationale wateren te verhuizen zou oprichter Julian Assange niet vervolgd kunnen worden door de VS, meent een van de bronnen van Fox News.

Maar volgens een Amerikaanse beleidsmaker met wie Fox News sprak, zou de verhuizing van de servers niet volstaan om aan de invloedssfeer van het Amerikaanse gerecht te ontsnappen. Dat zou alleen kunnen als Assange en zijn team mee verhuizen naar internationale wateren.

Micronatie
Een andere mogelijkheid die wordt overwogen is verhuizen naar een micronatie in internationale wateren, bijvoorbeeld het prinsdom Sealand. Dit voormalige legerplatform voor de kust van Groot-Brittannië werd in 1967 onafhankelijk verklaard door een Engelse radiopiraat.

gerechtinternationale waterenjulian assangejustitienieuwsvswikileaks

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals