Nieuws

Is 3G een alternatief voor een vaste internetlijn?

3G kan een interessant en goedkoop alternatief lijken voor je vaste internetlijn thuis. Maar is het dat ook echt?

Het lijkt onvermijdelijk dat mobiel internet de klassieke internetaansluiting steeds meer naar de achtergrond zal duwen. De mobiele snelheden klimmen steeds hoger en de beschikbaarheid van 3G wordt elke maand beter.

De theoretische snelheden van HSPA (tot 14,4 Mbit/s) die in België en vooral Nederland gehaald worden, zijn bovendien ruim voldoende om vlot te surfen. Toch zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Snel 3G
Als je thuis niet al te veel downloadt en je internetverbruik onder de 2 GB per maand blijft, kan het inderdaad interessant zijn om je vaste internetprovider buiten te zetten en exclusief voor mobiel internet te kiezen. De maandelijkse kosten zijn in veel van de abonnementsformules een stuk lager.

Je hoeft daarnaast geen rekening te houden met installatie- of aansluitkosten, omdat alles via een simkaart verloopt. Toch kijk je beter eerst na of je wel een snelle 3G-verbinding hebt thuis. Gelukkig kan een 3G-router overal in het huis geplaatst worden, omdat er geen kabels nodig zijn.

3G door het hele huis delen kan gerust met een klassieke router, al is er wel één belangrijke voorwaarde: de router moet de 3G-modem ondersteunen. Daar wil het op dit moment nog wel eens fout lopen, want er zijn voorlopig maar een beperkt aantal toestellen die met 3G overweg kunnen.

Huawei is een van de producenten die het voortouw nemen, met routers die een snelheid tot 28,8 Mbit/s (HSPA+) aan kunnen. Ideaal voor de toekomst, want de snelheid zal de volgende jaren wellicht nog toenemen.

Het ingebouwde wifi N-signaal zorgt er daarnaast voor dat je overal in huis van je 3G-verbinding kunt genieten. De router bevat vier LAN-aansluitingen voor iedereen die graag zijn computer met een netwerkkabel verbindt.

Op verplaatsing
Naast thuisrouters bestaan er mobiele routers om onderweg je 3G-verbinding te delen met anderen. Een mooi voorbeeld is de D-Link DIR457. Deze router heeft een interne batterij die je twee uur aan internetplezier garandeert. Het enige nadeel is de beperkte snelheidsondersteuning tot 3,6 Mbit/s.

Nu klinkt zo’n mobiele router handig, maar erg populair zijn ze niet. De meeste smartphones bevatten tegenwoordig bijna immers allemaal een zogenaamde hotspotfunctie, waarmee je van je telefoon een draagbare router maakt. Zo deel je je mobiel internet met anderen. Ook steeds meer automerken hebben tegenwoordig in hun optielijst een hotspotfunctie staan om onderweg steeds verbonden te blijven.

Door de betere externe antenne is de ontvangst dikwijls beter dan bij de klassieke USB-stick in je laptop, waardoor deze optie steeds meer gebruikt wordt door mensen die onderweg online willen zijn.

Kortom, een mobiel-internetabonnement kan best een alternatief zijn voor een vaste internetlijn, maar dan moet je wel rekening houden met de beperkingen. De downloadlimieten zijn een stuk krapper en de snelheid is sterk afhankelijk van de mobiele ontvangst. Wie niet veel downloadt en thuis op HSPA-snelheid kan surfen, kan zo’n overstap overwegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business