Nieuws

Apple toont onverwacht nieuwe Mac OS X

Totaal verrassend is de aankondiging van een ontwikkelaarsversie van een nieuwe Mac OS X-versie. "Mountain Lion" dicht nog verder de kloof tussen de desktop-Macs en iOS van de iPhone en iPad. Opmerkelijk is ook de duidelijke focus op China.

Mountain Lion wordt de negende versie van Mac OS X. Het draait deze keer vooral om een reeks iPad-apps die nu de overstap maken naar de laptops en desktops van Apple. Of liever: wat Apple nu onthult, lijkt vooral heel iPadcentrisch. Nog niet alle functies van de nieuwe OS X zijn bekend.

Chatdienst
Messages is wellicht de belangrijkste overname van de iPad: het vervangt iChat en werkt samen met de berichtendienst die bij iOS 5 geïntroduceerd werd. Je kunt dus naadloos berichten van een Mac-computer naar een iPhone sturen, en omgekeerd. Messages integreert ook met Facetime.

[related_article id=”158256″]

Mac OS X krijgt daarnaast de Airplay Mirroring, een functie die via wifi een scherm kan laten spiegelen op een televisie. Er moet wel een Apple TV2 aan het tv-toestel zijn aangesloten om dat mogelijk te maken. Dat kan (momenteel) met video’s die maximaal 720p zijn.

Apple introduceert in Mountain Lion een ingebakken meldingensysteem dat ogenschijnlijk heel sterk op de populaire Growl-applicatie geënt is. Notifications kan door iedere app-ontwikkelaar worden aangesproken.

Getekende apps
Een andere nieuwigheid is Gatekeeper. Het is onderdeel van nieuwe securitymaatregelen in Mac OS X die installeren van malafide software moeten voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat alleen getekende apps worden geopend.

Zo’n handtekening kan door iedere ontwikkelaar verkregen worden, zonder controle van de app zelf. Iets wat Apple wel doet voor apps die via de App Store worden aangeboden. Toch geeft een handtekening extra bescherming, omdat Apple bijvoorbeeld na klachten over spyware het installeren van die software kan blokkeren. Dat Apple de desbetreffende applicatie kan verwijderen bij mensen die deze al hebben geïnstalleerd, lijkt niet te kunnen.

Blik op China
Net zoals bij iOS zet Mountain Lion heel sterk in op iCloud- en Twitter-integratie op systeemniveau. Dat betekent dat delen via Twitter in standaard Mac OS X-applicaties ingebakken zal zitten. Wederom een boost van Twitter door Apple.

Apple gaat in Mountain Lion ten slotte sterk de Chinese kaart trekken. Niet verrassend, want het is nog een onontgonnen markt voor het bedrijf. Apple heeft daarvoor afspraken met een resem Chinese partners, zoals zoekmachine Baidu en microblogdienst Sina Weibo. Voor Chinese gebruikers wordt het invoeren van gemengde tekst in Chinese en Europese karakters gemakkelijker gemaakt.

Het is niet echt bekend wanneer de volgende Mac OS X verkrijgbaar zal zijn voor het grote publiek. Op dit moment is er alleen een versie beschikbaar voor ontwikkelaars die intekenden op Apples Developers Program. Wellicht komt de algemene release van Mountain Lion aan het einde van de zomer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business