Nieuws

‘Camerabewaking maakt stad niet veiliger’

De Britse burgerrechtenorganisatie Big Brother Watch brengt in kaart hoeveel er wordt uitgegeven aan bewakingscamera"s. Daarbij zegt ze dat de camera"s geen invloed hebben op de criminaliteit.

Hoeveel camera’s er in totaal zijn is niet bekend, maar Big Brother Watch (BBW) schat dat het er zo’n 51.000 zijn, exclusief privécamera’s en bewakingscamera’s in publieke gebouwen zoals treinstations.

Maar toch zou er in een stad als Londen geen verandering zijn in de criminaliteitscijfers sinds de jaren tachtig, toen de camera’s in opmars kwamen. “De politie heeft in 2008 gezegd dat slechts één crimineel feit werd opgelost per duizend CCTV-camera’s”, zegt Emma Carr, adjunct-directeur van BBW in een gesprek met Christian Science Monitor.

[related_article id=”158578″]

Volgens het rapport van BBW zouden lokale overheden in Groot-Brittannië zo’n 515 miljoen pond hebben uitgegeven aan nieuwe camera’s de afgelopen vier jaar. Dat is het equivalent van 4.121 politieagenten. Birmingham gaf met 14,3 miljoen pond het meest uit aan camera’s, gevolgd door Westminster en Leeds met respectievelijk 11,8 miljoen en 8,7 miljoen pond.

Een overheidswoordvoerder voor de overheid van Zuid-Londen nuanceert de bevindingen tegenover Christian Science Monitor. Zo bewijzen de camera’s volgens hem ook hun nut bij verkeersopstoppingen. Bovendien worden ze geplaatst met de privacy van de burgers in het achterhoofd, bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business