Nieuws

Electrabel laat klanten energieverbruik toestellen meten

Electrabel gaat een toestel verkopen waarmee je het energieverbruik kan meten op vier stopcontacten in huis. Je kan er ook toestellen mee aan- en uitschakelen over het internet.

De Smart Energy Box van Electrabel is gemaakt door Fifthplay, een dochteronderneming van schakelaar- en stopcontactenfabrikant Niko. In de box zit één basisstation dat draadloos contact houdt met vier plugs tussen een apparaat en het stopcontact. Elke plug stuurt om het kwartier informatie over het energieverbruik door.

Het basisstation verzamelt de verbruiksgegevens van de verschillende aangesloten stopcontacten en stuurt die door naar een online beheersysteem. Via die internettoepassing kan je dan je verbruik in de gaten houden.

[related_article id=”152275″]

Ingrijpen
Via de internettoepassing kan je bovendien ingrijpen op de toestellen die je via dit systeem hebt aangesloten. Je kan bijvoorbeeld van op afstand een lampje aan- en uitschakelen. Dat is vooral nuttig voor de paranoïde mensen die graag lampjes aan- en uitschakelen om dieven af te schrikken.

Je kan ook in realtime kijken of een apparaat op dat moment aan het verbruiken is. Als je een plug aan de televisie hangt, kan je op je smartphone of via een browser zien of de televisie stroom aan het verbruiken is. Deze toepassing is vooral handig voor mensen die een kwartier na vertrek uit hun huis zeggen: “Heb ik het fornuis afgezet?”

In de toepassing zitten ook nog een hele hoop timers. Daarmee kan je een koffiezetapparaat programmeren zodat het tegen ’s ochtends koffie begint te zetten. Maar je kan ook instellen dat apparaten niets mogen verbruiken op bepaalde tijdstippen. Je kan de televisie bijvoorbeeld zo programmeren dat hij alleen ’s avonds aan mag. De toepassing stuurt je dan een sms als de televisie toch overdag aanspringt.

Privacy
Bij slimme meters is het grootste bezwaar meestal dat een elektriciteitsleverancier zo te veel inzicht krijgt in het leven van de huisbewoners. In dit geval zou die vrees kunnen bestaan, want de beheersoftware op het internet wordt beheerd door Elektrabel. Ook als je klant bent van een andere energieleverancier. Maar Elektrabel belooft plechtig dat het die informatie niet zal gebruiken. “Je gaat niet plots een aanbieding voor een tariefformule krijgen die gebaseerd is op je verbruik”, klinkt het.

Een andere zaak is dat je met deze toepassing eigenlijk ook je huisgenoten kan bespionneren. Zijn de kinderen op woensdagnamiddag stiekem tv aan het kijken? Zet vrouwlief stiekem de elektrische verwarming aan als ze alleen thuis is? En hoe laat heeft manlief gisterenavond zijn pc uitgezet? Dat zijn allemaal problemen die nieuw zijn met de opkomst van slimme energiemeters.

Wie het toestel wil, kan het bij Electrabel aankopen voor 139 euro. De verkoop gebeurt vanaf 1 maart online, in een van de Electrabelwinkels of op Batibouw.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business