Nieuws

Comodo Cleaning Essentials

Voordelen
Efficiënte schoonmaak van malware en rootkits
Draagbaar
Uitstekende vervanger taakbeheerder
Analyse startprocessen
Nadelen
Laat veel onschuldige malwareresten achter
Malwarescan duurt ongewoon lang
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Comodo Cleaning Essentials is de gedroomde tool voor noodgevallen. Niet alleen is het programma grondig, het biedt ook nog eens twee krachtige geektools om je computer nauwlettend in de gaten te houden.

Als je pc is uitgerust met een goede antivirustool, zou je veilig moeten zijn. Maar wat als je al besmet bent voor je een scanner hebt kunnen installeren? In dat geval komt het gratis programma Comodo Cleaning Essentials om de hoek kijken. 

Dit tooltje van Comodo richt zich uitsluitend op de schoonmaak van lastig te verwijderen actieve malware en kan ook op een USB-stick geplaatst worden.

Scan volledig
Als je Comodo Cleaning Essentials opstart, kom je in een eenvoudig scherm met drie opties: een slimme, een volledige en een aangepaste scan. We raden meestal de volledige scan aan. Er zijn maar een handvol instellingen, waarvan je de meeste niet hoeft aan te passen. Na de start van een volledige scan moet Comodo je systeem herstarten, om zo rootkits de pas af te snijden.

Daarna updatet het zijn virusdatabase en begint het aan een grondige schoonmaak. Na afloop rapporteert het dan zijn vondsten. Je kunt vervolgens kiezen om te reinigen, te verwijderen of valide bestanden over te slaan. Daarna volgt nog een herstart.

Op een schoon testsysteem duurt dit proces een uur, twee keer zo lang als bij andere antivirustools. Het doel van Comodo is echter de uitschakeling van actieve malware, en dan blijkt het zijn werk goed te doen. Het laat de op een na hoogste malwaredetectie zien, al laat het bij het verwijderen wel enkele onschadelijk gemaakte malwareprocessen achter.

Desondanks scoort Comodo goed in de schoonmaak: het kan bijna wedijveren met Norton Antivirus 2012. Comodo’s aanpak bij het verwijderen van zowel rootkits als scareware is des te indrukwekkender. Het rookt ze uit via gedragsherkenning en weet een perfecte detectiescore te halen in onze test. Het laat daarbij ook topscores noteren bij de verwijdering.

Geen permanente bescherming
Zoals eerder gezegd is Comodo Cleaning Essentials puur bedoeld voor schoonmaak. Verwacht dus geen voortdurende bescherming. Voor experts heeft Comodo echter nog twee extra’s in petto. Zo scant de Autorun Analyzer grondig welke processen tegelijk met Windows starten en vlagt het gevaarlijke exemplaren af. Je kunt ze dan uitschakelen of de bestandslocatie en registervermelding tonen.

Om verwarring te voorkomen, is er een optie om veilige items te verbergen. De tweede extra, KillSwitch, heeft wel iets weg van het krachtige Process Explorer, maar doet meer dan deze taakbeheerder op steroïden. Het markeert gevaarlijke processen, die je kunt pauzeren of beëindigen. Je kunt programmavensters naar KillSwitch slepen, waarna de app het bijbehorende proces markeert.

Het is mogelijk om via Quick Repair te scannen op 20 vaak misbruikte systeemlocaties. Het kan zelfs de reguliere taakbeheerder vervangen. Uiteraard zijn er nog meer programma’s als dit, maar Comodo Cleaning Essentials is de gedroomde tool voor noodgevallen. Niet alleen is het grondig, het biedt ook nog eens twee krachtige geektools om je computer nauwlettend in de gaten te houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business