Het Nederlandse StartPage biedt de luxe van Googles zoekresultaten, maar dan zonder surveillance.

Een zoekmachine van Nederlandse bodem die al je zoekopdrachten versleutelt, maar je toch de precisie van de Google-resultaten geeft? Dat is een kijkje waard.

Metazoekmachine IxQuick timmert al een paar jaar aan de weg als Europese zoekmachine die privacy hoog in het vaandel heeft staan. Naar eigen zeggen was zij de eerste die haar zoekopdracten standaard van SSL-encryptie voorziet. Ze zegt daarnaast dat ze IP-adressen van gebruikers niet opslaat, wat Google en Bing juist wel doen. Ze stuurt daarnaast maar één cookie naar de computer van de gebruiker voor het opslaan van voorkeursinstellingen.

Anoniem
IxQuick is dus een interessant alternatief, maar haar zustersite StartPage is waar we echt in geïnteresseerd zijn. Deze metazoekmachine neemt zoekopdrachten, maakt ze compleet anoniem en voert ze vervolgens in bij Google, waardoor je wel de luxe hebt van diens zoekresultaten, maar niet gevolgd kan worden. 


Herkenbaar
Dat betekent dus: een herkenbare interface en bekende instellingen als bijvoorbeeld een familiefilter. Hoewel er ook een apart gedeelte is voor afbeeldingen en video’s, is dit gedeelte lang niet zo bruikbaar als we in Google gewend zijn. De kwaliteit van gevonden video’s valt ons tegen en bij het zoeken naar afbeeldingen moet je als vanouds van pagina naar pagina navigeren.

StartPage biedt overduidelijk veel voordelen, maar we vragen ons af hoelang het zal duren voor Google een stokje zal steken voor het gebruik van zijn diensten zonder daar de vruchten van te mogen plukken. 

www.startpage.com