Nieuws

Blekko

Voordelen
snel filteren met slashtags
zelf filters creëren
openheid tegenover gebruikers
mooie interface
Facebookintegratie blokkeren
Nadelen
niet-Nederlandstalig
lokale zoekresultaten teleurstellend
slashtags niet geschikt voor doorsnee gebruiker
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Met zoekmachine Blekko heb je veel meer controle over wat je te zien krijgt en hoe je zoekt, via krachtige filters en zelfregulering van spam.

Blekko is van het volk. Deze openbronzoekmachine filtert spamresultaten effectief en gebruikt haar leden om sneller bij het juiste resultaat uit te komen.

Een van de opvallendste kenmerken van Blekko is haar openheid. Niet alleen laat de machine haar gebruikers zelf sites in zoekresultaten als spam aanmerken, maar ze laat ook haar siteranking open en bloot op de site staan, zodat je zelf kunt zien hoe ze tot haar indeling is gekomen.

De hoofdpagina is sober en lekker "techie", met geslaagde afdelingen voor het vinden van (bewegende) beelden. We vinden de zoekresultaten toch teleurstellend, vooral omdat je niet lokaal kunt zoeken.


Snel filteren
Een van de belangrijkste pluspunten van Blekko is de slashtag, waarmee je snel en eenvoudig zoekresultaten kunt filteren. Voeg je bijvoorbeeld /date toe aan een zoekopdracht, dan zal Blekko op datum sorteren. Maar je kunt ook bijvoorbeeld filteren op politieke voorkeur of vakgebied. De zoekmachines voor beelden en video’s zijn eigenlijk ook slashtags (/images en /videos), wat veel tijd kan besparen als je de functie eenmaal in de vingers hebt. We vinden de slashtag nuttig, maar niet erg handig voor gelegenheidsgebruikers.

 


Facebook blokkeren
Net als DuckDuckGo en StartPage stelt Blekko privacy voorop, met een SuperPrivacy-modus die advertenties en Facebook-functies blokkeert, standaardencryptie toepast en zoeksuggesties uitschakelt. De instellingen zijn echter lang niet zo uitgebreid als bij de collega"s. Volgens haar gedetailleerde privacybeleid cachet Blekko je webgeschiedenis en IP-adres weliswaar, maar wist die informatie al na 48 uur uit haar bestanden. 

Blekko is zeker niet voor iedereen, maar als je bereid bent wat tijd te investeren in deze zoekmachine, kan dit een krachtig hulpmiddel zijn. Wel moet de machine nog veel doen aan lokale zoekresultaten; tot die tijd kunnen we haar niet van harte aanraden. 

www.blekko.com

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business