Nieuws

Google koelt datacenter met rioolwater

Een Google-datacenter in Georgia gebruikt afvalwater van buurtbewoners om de servers te koelen. Water uit douches en toiletten houdt dus Google koel.

Als je ergens een datacenter bouwt, moet je rekening houden met twee dingen: je moet elektriciteit aanslepen en je moet het boeltje kunnen koel houden. Je kan airconditionings gebruiken, maar dan betaal je je blauw aan energiekosten. Dus bouw je je datacenter op een plaats waar genoeg koude lucht of koud water voor handen is.

Googles datacenter in Douglas County, Georgia wordt gekoeld met water. Maar er was een probleem: Google tapte nogal veel af van de natuurlijke watervoorziening in de streek. En dus moest er naar een oplossing gezocht worden.

[related_article id=”158901″]

Die oplossing vond Google in het lokale rioolwater. Door de buizen die het datacenter koelen, stroomt tegenwoordig gerecycleerd afvalwater van de buurt. Om te besparen doet Google het alvast niet, want het bedrijf zegt dat de investering pas op lange termijn wordt terugverdiend. Maar Google is nu wel zeker dat het een droogte kan overleven. En dat is ook al iets waard.

Technologie ook in België
Om het water proper genoeg te krijgen voor het datecenter gebruikt Google technologie die het ook in België heeft geïnstalleerd. In Saint-Ghislain wordt geen rioolwater gebruikt maar kanaalwater. Dat kan ook behoorlijk vuil zijn, want er is een omvangrijke filterinstallatie voor nodig. Hoe omvangrijk? Bekijk volgend filmpje en je weet het.


Heeft Google dan geen schrik dat er diertjes en wiertjes gaan leven in het water? Jep, Google past chemische reiniging toe om microbiologische organismen in bedwang te houden. Uiteindelijk is het water dat weer naar het kanaal stroomt properder dan hetgeen Google eruit haalde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business