Nieuws

Het ‘Lam Gods’ in 100 miljard pixels

Een internationale groep kunsthistorici hebben een speciale website ingericht waar je het vermaarde "De aanbidding van het Lam Gods tot in microscopisch detail kunt bekijken.

Het wereldberoemde polyptiek van Hubert en Jan van Eyck uit 1432 werd kort geleden tijdelijk verwijderd uit zijn glazen bescherming in de Villakapel in de Gentse Sint-Baafskathedraal voor een hoognodige renovatie. Wetenschappers uit de hele wereld maakten van de gelegenheid gebruik om met verschillende fotografietechnieken uiterst gedetailleerde opnames te maken van het beroemde schilderij, waaronder infrarode reflectografie (IRR) en röntgenstralen.

Voor het project gebruikten de specialisten onder meer een Sinar P3-camera met een 120 mm Apo-Macro-Sironar lens, waarmee telkens een oppervlak van 20 bij 15 centimer werd gefotografeerd. Het resultaat, waarvan elk onderdeel tussen de 4 en 12 GB groot is, werd achteraf aan elkaar geniet met zogenoemde ‘stitching’ software, waarbij randen en kleurverschillen via een algoritme werden gelijkgetrokken. Alles bij elkaar opgeteld, beslaat de totale beeldoppervlakte van de site 100 miljard pixels.

[related_article id=”158262″]

Een aantal van de mooiste details werden in een nog hogere resolutie genomen, die grotendeels zijn te bewonderen op een apart gedeelte van de site. Omdat Het Lam Gods uit zoveel afzonderlijke panelen bestaat, is het mogelijk om twee afbeeldingen naast elkaar te plaatsen in een interactieve galerij, waarbij je ook kunt schakelen tussen bijvoorbeeld de röntgenopnamen en infraroodbeelden. Het is daarnaast mogelijk om specifieke details op te slaan in je bookmarks of door te sturen via Facebook of Twitter.

In een aparte sectie is overigens ook een gedetailleerde foto opgenomen van het paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’, dat in 1934 werd ontvreemd. Helaas is het detailniveau lang niet zo groot als bij de andere delen van het wereldberoemde kunstwerk, maar het is desondanks leuk om ze allen bijeen te kunnen bekijken.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business