Nieuws

Gratis Android-apps vreten energie

Als je niet tevreden bent over de batterijduur van je Android-toestel loont het volgens onderzoekers soms om te betalen voor apps.

Computerwetenschappers aan de Purdue Universiteit in de Amerikaanse staat Indiana deden een opvallende ontdekking toen ze het energieverbruik van populaire gratis Android-apps onder de loep namen: advertenties zijn verantwoordelijk voor driekwart van het energieverbruik van sommige apps. Een medewerker van Microsoft hielp mee bij het onderzoek (pdf).

Advertenties voor Belgen
In het geval van Angry Birds was amper 20 procent van het energieverbruik aan het rekenwerk en de weergave te wijten. Bijna de helft van het verbruik werd verzoorzaakt doordat de app aan de hand van gps-signalen de locatie van de gebruiker opzoekt en die uploadt.

[related_article id=”161563″]

Vervolgens wordt een mobiele internetverbinding tot stand gebracht en worden er locatie-afhankelijke advertenties gedownload. De verbinding blijft hierbij ongeveer tien seconden open, ook als de data-overdracht al voltooid is, en dat weegt zwaar op de batterij van je smartphone.

De onderzoekers wijten dit disproportionele energieverbruik aan inefficiënte code van derde partijen die door ontwikkelaars in gratis apps verwerkt wordt. Het onderzoek wordt volgende maand voorgesteld tijdens de EuroSys 2012-conferentie in het Zwitserse Bern. Dat meldt New Scientist.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business