Nieuws

De grote browsertest

Met welke browser ga je best het internet te lijf? Wij haalden de vijf grootste door de molen en zochten uit wie als winnaar uit de strijd kwam.

Eerst het goede nieuws. De tijd dat je het risico liep om een slechte browser te downloaden, ligt al even achter ons. Net als de tijd dat je moest kiezen tussen een slechte browser die álle webpagina’s kon lezen, en een betere browser waar geen enkele webdesigner rekening mee hield. De grote vijf van vandaag zijn allemaal snel, redelijk veilig, en gebruiken dezelfde standaarden.

Dat heeft veel te maken met het feit dat ze elkaar schaamteloos kopiëren. Komt er eentje met tabbladen die bijzonder handig en populair blijken, dan zullen de anderen volgen. Hetzelfde verhaal met plug-ins en zelfs het uitzicht van de browser. Zo valt het op dat de nieuwste versies van deze vijf browsers allemaal heel sober zijn, en op die manier zo veel mogelijk ruimte laten voor alle kattenfoto’s en ander leuks dat het web rijk is.

[related_article id=”158256″]

De veiligste
Chrome werd nog niet zo lang geleden tot veiligste browser uitgeroepen in een studie betaald door … Chromemaker Google. Ik geef het maar mee. Elk van de grote browsers heeft een privacymodus en laat je zelf allerlei beveiligingsinstellingen aanpassen. Daarnaast heeft Chrome een sandboxmodus ingebakken, net als Safari op Mac OS X Lion. Die studie is dus niet volledig uit de lucht gegrepen.

Wil je veilig het internet op, dan is het echter belangrijker om je hoofd erbij te houden en een moderne browser te installeren (dus geen Internet Explorer 4). Geen enkele nieuwe browser is echt onveilig.

Ben je een spion of heb je huisgenoten die op elke link klikken waar genoeg hoofdletters en uitroeptekens in staan, dan raad ik je bovendien aan om enkele beveiligingsplug-ins, een rewall, encryptie- en antimalwaresoftware te installeren.

HTML 5
Nu we steeds meer lmpjes van Japanse robotten en andere leuke prentjes willen bekijken, dringt een update van de code van het internet (html) zich op. Ook hier zitten de vijf grote browsers helemaal op hezelfde spoor.

Dus zolang je een nieuwe versie hebt van een van deze browsers, zal je waarschijnlijk zonder problemen websites op HTML 5 kunnen draaien. Dat staat echter nog niet helemaal vast, om de simpele reden dat HTML 5 nog niet af is op het moment van deze test.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business