Nieuws

Google verdedigt Hotfile in rechtszaak

Google helpt bestandenwebsite Hotfile een legaal handje. De internetreus diende een bepaling in waarin het de site verdedigt.

Google diende de bepaling eerder deze maand in. Hotfile ligt onder vuur van de MPAA, de Motion Picture Association of America, die de site ervan verdenkt witwaspraktijken toe te passen op illegale films.

De MPAA diende vorig jaar al klacht in: het beweert dat Hotfiles zakenmodel vooral bestaat uit het aanbieden van opslagplaats voor illegale mediabestanden. “Op twee jaar tijd staat Hotfile in de top 100 van meest bezochte websites ter wereld”, zei de MPAA toen. “Dat is een direct resultaat van de massale digitale diefstal die Hotfile promoot.”

[related_article id=”158901″]

Dat was de eerste keer dat een groep Hollywoodstudio’s een auteursrechtenzaak startte tegen een zogeheten cyberlocker. Amper twee weken geleden vroeg de MPAA een kortgeding tegen Hotfile om de site te sluiten.

Beschermd door de wet
Google beweert in een amicus curiae dat Hotfile beschermt wordt door de Digital Millenium Copyright Act. Het bedrijf schrijft dat YouTube, Facebook en Wikipedia floreren omdat ze beschermt zijn door de DMCA, en dat de beweringen van de filmindustrie zulke bedrijven alleen maar tegenwerken.

“Dankzij deze veilige havens is het internet uitgegroeid tot een robuust en revolutionair platform voor vrije expressie, creativiteit en economische opportuniteiten”, lees je in de bepaling. “Een grote variëteit in onlinediensten, zoals Amazon, eBay, YouTube, worden door de DMCA beschermt tegen potentieel verpletterende schuldvorderingen.”

Google was volgens onze collega’s van Cnet niet meteen beschikbaar voor commentaar, maar het bedrijf heeft natuurlijk redenen genoeg om de DMCA te steunen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business