Nieuws

Binnenkort thuiskopie-heffing in Nederland?

België heeft al geruime tijd een thuiskopieheffing op mediadragers. In Nederland hadden sommige artikelen reeds dergelijke heffing maar na de recente uitspraak van een Nederlandse rechtbank zouden ook mp3-spelers en videorecorders kunnen volgen.

In 2007 spanden enkele artiesten en belangenorganisaties een zaak aan tegen de Nederlandse overheid. Zij waren het er niet mee eens dat bij de aanschaf van mp3- spelers en videorecorders met een harde schijf geen auteursrechten werden vergoed. De reden hierachter is dat je dergelijke toestellen kan gebruiken om illegale content op te plaatsen. Later in 2008 werd deze thuiskopieheffing echter geweigerd waarna auteursrechtenorganisatie Norma in hoger beroep ging.

Gisteren werd Norma gelijk gesteld door de rechtbank in Den Haag en is er meteen besloten dat de Nederlandse staat schadevergoedingen moet uitkeren aan alle partijen zolang de heffing niet actief is. De vergoeding voor Norma zou naar eigen zeggen tussen 40 en 120 miljoen euro kunnen liggen. Het vonnis wil niet meteen zeggen dat de thuiskopieheffing van kracht gaat, maar zorgt er waarschijnlijk wel voor dat er sneller een besluit wordt genomen.

Downloadverbod?

Daarnaast is Fred Teeven, de Nederlandse Staatssecretaris van Justitie, al geruime tijd aan het pleiten tegen het thuiskopiestelsel in ruil voor een downloadverbod. De meeste partijen vrezen dat een downloadverbod resulteert in vervolging van individuele downloaders. Teeven wil daardoor zekerheden in de wet inbouwen die kan garanderen dat kleine downloaders niet worden aangepakt.

Momenteel is het niet duidelijk welke invloed de uitspraak over het thuiskopieverbod gaat hebben op het downloadverbod van Fred Teeven, maar Stichting Brein gelooft dat het verbod en de koppieheffing perfect naast elkaar kunnen bestaan.

Tim Kuik, directeur van Stichting Brein liet via Entertainment Business weten: “Wij juichen de uitspraak toe. Overigens sluit een heffing een verbod op downloaden van evident illegaal aanbod niet uit. De ons inziens onterechte koppeling tussen die twee zaken is gemaakt door de commissie Gerkens en de regering. Als je naar het buitenland kijkt, dan zie je dat het verbod op downloaden van illegaal aangeboden content en een thuiskopieheffing naast elkaar bestaan. Een goed voorbeeld hiervan is Duitsland. Daar worden zelfs individuele downloaders aangepakt. Iets dat BREIN niet doet. Wij richten onze pijlen op de sites die illegaal up- en downloaden faciliteren.”

Hoogleraar intellectueel eigendom Dirk Visser is duidelijk een andere mening toegedaan, zo lezen we op Geenstijl.nl: “Als je als organisatie gewend bent dat er tonnen of miljoenen binnenkomen waar je geen dienst voor hoeft te leveren, waar je een fors percentage van inhoudt – voor eigen salarissen, "goede doelen", het voeren van publiciteitscampagnes en allerlei juridische procedures – en de rest als een soort sinterklaas kan verdelen onder je dankbare aangeslotenen, dan is het zeer bedreigend als die geldstroom ophoudt”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business