Nieuws

Klok Android-foons loopt 15 seconden voor

Wist je dat de tijdsweergave op de meeste Android-handsets verkeerd is? De fout heeft te maken met een onopgeloste bug die dateert uit 2009.

In de laatste episode van het online tv-programma On The Verge  (056:25) legt de Amerikaanse astrofysicus Neil deGrasse Tyson uit waarom veel Android-toestellen nèt niet de juiste tijd aangeven. De wetenschapper verklaart dat de smartphones hun tijdsweergave afleiden van gps-satellieten, maar dat diens systeem voor tijdsweergave sinds 1982 niet meer officieel is bijgewerkt.

Sinds dat jaar werden in totaal 15 schrikkelseconden toegevoegd aan de gecoördineerde wereldtijd (UTC). Deze internationaal erkende tijdsindicatie is gebaseerd op een uiterst nauwkeurige atoomklok die vrijwel gelijkloopt met de rotatie van de aarde.

[related_article id=”158662″]

Vrijwel, omdat de gemiddelde zonnedag, ofwel de tijdsduur tussen twee momenten dat de zon op zijn hoogste punt staat, niet constant is. Daarom moet om de zoveel tijd een schrikkelseconde worden opgeteld bij de internationaal geaccepteerde atoomtijd om zo nauwkeurigheid te kunnen garanderen.

Aardrotatie

Door een recente structurele afremming van de aardrotatie wordt de gemiddelde zonnedag net iets langer. Een versnelling van de aardrotatie zou bijvoorbeeld betekenen dat een schrikkelseconde moet worden afgetrokken, maar de verwachting is dat een dergelijke versnelling voorlopig niet zal plaatsvinden

GPS-satellieten geven de correctie van schrikkelseconden wel degelijk door aan ontvangers via een aparte boodschap, maar die wordt dus niet opgepikt door Android-toestellen. Dit is een probleem dat al speelt sinds december 2009, maar Google is er nooit aan toegekomen het aan te pakken.

iPhone wel correct

Hoewel Apple-toestellen zich ook baseren op de GPS-tijdsweergave, nemen zij de 15 schrikkelseconden wel mee in de vergelijking en lopen dus gelijk met UTC, aldus de astrofysicus.

Als Google de bug niet tegen juni heeft gerepareerd, zal de afwijking nog verder uitlopen. Dan wordt een extra schrikkelseconde toegevoegd, waardoor Android-toestellen 16 seconden zullen voorlopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business