Nieuws

Vreemdelingen krijgen super-eID

Voortaan krijgen niet-Europeanen die op in ons land willen verblijven een super e-ID. Die heeft naast een gewone eID-chip ook een draadloze RFID-chip.

Om in België te mogen verblijven hebben burgers van buiten de EU de toelating van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Met deze verblijfsvergunning mogen ze ook negentig dagen vrij rondreizen in de Schengenzone.

De huidige versie van de Belgische verblijfskaart voor niet-Europeanen is al een elektronische kaart die dezelfde contactchip bevat als onze eID. De Europese commissie vraagt nu dat België een update doorvoert. Ze wil dat deze kaarten ook gegevens opslaan op een aparte RFID chip. De verblijfsvergunning zal in de toekomst dus twee chips bevatten, de standaard chip vooraan, de RFID chip achteraan.

Draadloze biometrie
RFID is een technologie om vanop afstand allerlei informatie uit te lezen zonder de kaart in een lezer te steken. De Europese Commissie eist dat de biometrische gegevens contactloos afgelezen kunnen worden. Dat is een digitale foto van het gezicht en een vingerafdruk van een vinger van iedere hand.

Volgens de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft een RFID-chip enkel voordelen: de veiligheid van de opgeslagen gegevens wordt gewaarborgd, fraude wordt tegengegaan en men kan veel sneller automatische controles uitvoeren.

De gegevens kunnen enkel uitgelezen worden met behulp van een speciale kaartlezer die certificaten vereist. Deze certificaten worden door de overheid beheerd, waardoor een zeer strikte controle mogelijk wordt. Bovendien moet een dergelijk certificaat dagelijks door die overheid ververst worden waardoor de reader na diefstal niet meer naar behoren zal werken.

De persoonsgegevens worden trouwens niet opgeslagen in een centrale databank. Enkel voor de aanmaak van de kaarten, worden de gegevens tot maximaal drie maanden opgeslagen.

binnenlandse zakeneidnieuwsoverheidverblijfsvergunning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen