Nieuws

Sneltoetsen om te overleven in Windows 8

Als je als pc-gebruiker de sneltoetsen niet kent in Windows 8, wordt het nieuwe besturingssysteem meteen een stuk onhandiger. Een spoedcursus van ZDNet.

Het is niet moeilijk om te zien dat Microsoft met Windows 8 zwaar inzet op tablets, maar ook mensen met een ‘ouderwetse’ pc of laptop, willen ook graag van het nieuwe besturingssysteem genieten. Windows 8 kan wel degelijk je productiviteit verhogen, alleen moet je dan wel een aantal nieuwe sneltoetsen aanleren, waarvan er in Windows 8 heel wat zijn te vinden.

Windows + C: Toegang tot de startknop
Windows-gebruikers klagen dat de startknop in Windows 8 is verdwenen, maar hij is er nog wel degelijk. Hij zit alleen nu verstopt in de ‘charm bar’, een werkbalk aan de rechter zijkant van het scherm waar je instellingen kunt vinden en toegang tot aangesloten toestellen. Leer deze snelkoppeling goed; hij kan je veel tijd besparen.

Ctrl + Scroll: Overzicht voor je apps
De Metro-interface ziet er dan wel mooi uit, maar niet iedereen vindt de grote gekleurde tegels even overzichtelijk. Er is echter een manier om snel al je geïnstalleerde apps in beeld te krijgen via bovenstaande sneltoetscombinatie. Houd Ctrl ingedrukt en draai aan het scrollwiel van je muis voor meer overzicht.

Windows + PageUp/PageDown: Voor mensen met meerdere monitoren
Dit is er eentje voor wie met twee (of meer schermen werkt). Bij het indrukken van deze combinatie kun je het startscherm, de desktop-app of een openstaande Metro-applicatie naar de andere monitor verplaatsen, zodat je op je huidige monitor een ander programma kunt openen.

Windows + Print Screen: Foto van je desktop
Windows 8 heeft een nieuwe functie om screenshots snel en simpel vast te leggen. Na gebruik zie je een flits op je scherm en wordt de screenshot automatisch in de Pictures-bibliotheek opgeslagen.

Windows D: Terug naar vertrouwd terrein
Wie maar niks op heeft met de Metro-interface, kan razendsnel teruggaan naar zijn vertrouwde Windows 7-bureaublad met bovenstaande sneltoets.

Win + Tab: Schakelen tussen programma’s
Als je de muis naar de linkerhoeken van je scherm beweegt, krijg je een overzicht van alle geopende applicaties. Als je dat te veel moeite vindt, gebruik dan deze sneltoetscombo om snel over te schakelen naar het gewenste programma.

Win + F: Zoeken is overleven

Ervaren Windows-gebruikers kennen deze sneltoetscombinatie misschien al, maar in Windows 8 is hij van levensbelang geworden, omdat je er niet alleen bestanden, maar ook programma"s en nieuwe apps in de winkel mee kunt opzoeken.

Win + H: Snel delen
Een van de handigste nieuwe functies in Windows 8 is de mogelijkheid om bestanden of berichten razendsnel met anderen te delen. Als je op de Windows-toets + H drukt, kun je dit ogenblikkelijk doen.


Het Windows-team is  zo aardig geweest om een compleet overzicht van alle mogelijke snelkoppelingen in Windows 8 samen te brengen op een printvriendelijke pagina.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business