Iran wil internet afsluiten

De Iraanse minister van Informatie en Communicatie wil een ‘schoon internet’ creëren via een nationaal intranet.

Minister Reza Taghipour zegt in een mededeling dat hij binnen de vijf maanden een ‘schoon internet’ wil creëren. “Alle internetproviders horen enkel een Nationaal Internet aan te bieden vanaf augustus,” klinkt het.

Met zo’n zet kunnen miljoenen Iraanse internetgebruikers worden afgesloten van het internet, sociale netwerken en e-mail. Volgens de International Business Times zouden diensten als Google, Hotmail en Yahoo worden vervangen door overheidsdiensten zoals Iran Mail en Iran Search Engine.

De plannen lijken vrij concreet. Zo heeft de Iraanse overheid al registraties geopend voor wie interesse heeft in Iran Mail. Daarbij zal de naam en verblijfplaats van de gebruiker worden gecontroleerd.

Omzeiling
Het is niet de eerste keer dat Iran het internet (al dan niet volledig) afsluit. De laatste keer werd in het land de toegang tot alle buitenlandse geëncrypteerde websites geblokkeerd.

Al gebruiken de Iraniërs ook technieken om dergelijke pogingen te omzeilen. Met behulp van Virtual Private Networks (VPN) en proxyservers is het vaak alsnog mogelijk om sites als Facebook en Twitter te bezoeken. Maar terugvallen op een nationaal internet zou de overheid deze keer wel een aanzienlijk voordeel geven in de censuurstrijd.

Update 11 april 2012, 11 uur:
De plannen om het internet af te sluiten worden intussen ontkend door de Iraanse overheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business