Iran ontkent internetplannen

Iran ontkent met klem dat het het internet in zijn land wil afsluiten en vervangen door een nationaal intranet.

De afgelopen dagen circuleerde het bericht waarin de Iraanse minister van Informatie en Communicatie het internet in zijn land wil afsluiten. Daarbij zou er enkel nog toegang zijn tot een nationaal netwerk. Onder meer e-maildiensten en zoekmachnes krijgen daarbij een Iraanse, door de overheid gestuurde, versie.

Maar volgens AFP ontkent het land dat nu in een verklaring. “Dit rapport wordt in geen geval bevestigd door het ministerie,” klinkt het.

Hoe het verhaal precies in de Westerse media is verschenen is intussen vaag. Onze redactie schreef gisteren over het blokkeringsplan op basis van een artikel op de International Business Times. Dat citeerde als bron een mededeling van de Iraanse minister in kwestie.

Maar in een artikel waarin het plan wordt ontkend, schrijft de International Business Times dat het zich baseerde op een artikel van AFP dat zich op zijn beurt baseerde op een interview in een niet nader genoemd medium.

Toch censuur
Dat het internet niet volledig wordt afgesloten betekent echter niet dat het internet er vrij toegankelijk is. Bepaalde sites zijn er permanent geblokkeerd en in 2009 werd het netwerk er al volledig afgesloten tijdens studentenprotesten. Al heeft de overheid nooit bevestigt dat het die blokkering heeft opgelegd.

De plannen voor een nationaal intranet zijn er wel. Het gaat om een nationaal netwerk maar hiervan is niet bekend of dit het internet zal vervangen, of eerder naast de gewone websites zal functioneren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business