Nieuws

Rechtszaak rond dure e-boeken dreigt voor Apple

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou mogelijk deze week een klacht indienen tegen Apple voor diens aandeel in een prijskartel rond e-boeken.

Dat heeft persagentschap Reuters vernomen van bronnen die anoniem willen blijven. Het Amerikaanse gerecht voert een onderzoek naar prijsafspraken rond digitale boeken tussen Apple en vijf uitgevers. Ten vroegste woensdag zou er een formele aanklacht volgen.

Apple en de vijf uitgevers (Simon & Schuster, HarperCollins Publishers, Hachette Book Group en Pearson en Macmillan) zouden vorige maand door het Amerikaanse gerecht onder druk zijn gezet om een schikking aan te gaan. Volgens Reuters is Apple daar niet op ingegaan en kan het zich dus aan een rechtszaak verwachten. Verschillende uitgevers zouden wel schikken.

[related_article id=”158256″]

iPad
Het prijskartel zou in het leven zijn geroepen bij de lancering van de eerste iPad, nu zo’n twee jaar geleden. Uitgevers begonnen toen zelf de prijzen van hun e-boeken vast te leggen in plaats van het gangbare groothandelmodel te hanteren waarbij de kleinhandelaar de verkoopprijs bepaalt. Apple steekt 30 procent van de omzet uit e-boeken in de iTunes Store in eigen zak.

Dit nieuwe prijsmodel kwam aan het licht toen de uitgevers bij Amazon hogere prijzen begonnen te eisen. Macmillan trok zelfs enkele van zijn populairste titels terug uit Amazons boekenwinkel om, met succes, druk te zetten op de onderhandelingen.

Naast het Amerikaanse gerecht voert ook de Europese Unie onderzoek naar prijsafspraken op de jonge markt voor e-boeken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business