Nieuws

Apple geeft Mac-malwaredoder vrij

Een week nadat een massale Mac-besmetting werd ontdekt, komt Apple met een eigen verwijdertool. In de tussentijd is het aantal besmettingen volgens Symantec al gehalveerd.

Via de derde softwareupdate in korte tijd hoopt Apple een definitief einde te maken aan de massale infectie van Macs, die op zijn hoogtepunt meer dan 600.000 machines telde. Op zijn supportpagina zegt het bedrijf dat de update een verwijdertool bevat die “de meest voorkomende varianten van de Flashback-malware verwijdert.”

Apple brengt twee verschillende updates uit, een voor Mac OS X Snow 10.6 (Snow Leopard) en een voor Mac OS X 10.7 (Lion), waarvan de laatste een interessante extra bevat. Die schakelt namelijk de automatische uitvoering van Java-applets in de browser uit, waardoor volgens securitydeskundigen een belangrijke dreiging voor het Mac-platform wordt uitgeschakeld.

[related_article id=”158256″]

Omdat deze nieuwe functie echter niet werkt voor Snow Leopard en oudere uitvoeringen, legt Apple in een derde bulletin uit hoe gebruikers de uitvoering van Java in de browser kunnen uitschakelen.

Ergste voorbij
Beveiligingsbedrijf Symantec maakt tegelijkertijd bekend dat de Flashback-uitbraak inmiddels over zijn hoogste punt heen is. Volgens de beveiliger was het aantal besmettingen afgelopen woensdag al teruggelopen naar 270.000 geïnfecteerde Macs, al is het niet bekend of deze daling zal doorzetten.

Symantec en vele andere beveiligingsbedrijven zijn inmiddels ook op de proppen gekomen met een eigen verwijderaar voor de Flashback-trojan, wiens voornaamste doel het stelen van wachtwoorden lijkt te zijn door het bespioneren van webverkeer.  Bij Kaspersky ging dat even mis: omdat hun verwijderaar Mac-gebruikers flinke problemen bezorgde, moest het bedrijf een noodreparatie uitvoeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business