Nieuws

Amerika snoert MegaUpload-advocaten de mond

De kans bestaat dat de advocaten van MegaUpload de rechtbank niet mogen aanspreken over wat er met de servers van het bedrijf moet gebeuren.

Men verwacht dat de rechtszaal van rechter Liam O’Grady bomvol zal zitten met advocaten van de verschillende partijen die beweren dat ze wel ‘iets’ te maken hebben met wat er gebeurt met de de bestanden op MegaUploads 1.100 servers. De belangrijkste partijen zijn consumenten, MegaUpload, de zes grote Hollywoodstudio’s, de Amerikaanse overheid en MegaUploads hostingbedrijf.

De Amerikaanse overheid beschuldigde MegaUpload, oprichter Kim Dotcom en zes andere bedrijfsmanagers in januari van auteursrechtenschendingen, racketeering en het witwassen van geld. De zogenaamde cyberlocker werd eerder dit jaar gesloten en oprichter Dotcom werd gearresteerd in zijn Nieuw-Zeelandse huis.

Serveronderhoud te duur
Toch bevatten MegaUploads servers bestanden van zo’n 60 miljoen mensen van over de hele wereld. Hun bestanden kunnen wel eens in gevaar zijn wanneer O’Grady beslist dat Carpathia Hosting, het bedrijf dat de servers op eigen kosten beheerde, de informatie mag verwijderen of dat het de servers mag verkopen. Carpathia zegt dat de kosten voor het onderhoud van de servers te veel is om alleen te dragen; het vraagt de rechtbank nu een oplossing.

Volgens Ira Rothken, de advocaat die de wereldwijde verdediging van MegaUpload voor zijn rekening neemt, is het eerste punt op de agenda beslissen of de advocaten van de cyberlocker de rechtbank mogen adresseren.

Neil MacBride, de advocaat voor de Eastern District of Virginia, de man die Dotcom aankloeg, zei woensdag in een nieuwe klacht dat Rothken en de net aangenomen firma Quinn Emanuel de rechtbank niet zouden mogen toespreken. Er bestaat dus een kan dat MU’s advocaten niet eens de kan krijgen de zaak te verdedigen voor een rechtbank. MacBrides kantoor beweert dat het niet netjes zou zijn als MegaUploads advocaten al gehoord zouden worden terwijl de verdediging nog moet verschijnen.

Wat gebeurt er met de serverdata?
Volgens Rothken zijn alle partijen het met elkaar eens dat MegaUploads data veilig bewaard moet worden voor de Amerikaanse overheid. Men verwacht echter dat de Electronic Frontier Foundation, een technologie- en internetgebruikervoorspraakgroep, de rechtbank zal vragen de data aan de respectievelijke gebruikers terug te geven.

Zelfs de Motion Picture Association of America (MPAA) heeft de rechtbank gevraagd de data bij te houden. De MPAA zegt dat het de data nodig heeft als de studio’s op een latere datum nog een klacht tegen MegaUpload willen neerleggen. En als MegaUploads advocaten toch mogen spreken, zullen ze zeggen dat ze hun cliënten niet kunnen verdedigen zonder de serverdata, zegt Rothken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business