Nieuws

Apple, Samsung roken vredespijp in patentoorlog

Apple en Samsung zijn bereid om de tafel te zitten in een poging om zonder tussenkomst van de rechter lopende patentzaken te schikken.

Volgens de gespecialiseerde patentblog FOSS Patents hebben beide bedrijven toegezegd in een schikkingsbijeenkomst, die binnen negentig dagen zal moeten plaatsvinden in het Amerikaanse San Francisco. De ontmoeting vindt wel plaats in een rechtbank, waarbij districtsrechter Joseph C. Spero optreedt als bemiddelaar.

De ontmoeting is niet helemaal vrijwillig. Rechter Lucy Koh, die de aanstaande rechtszaak tussen Apple en Samsung overziet in de districtsrechtbank van Noord-Californië had beide partijen bevolen hun beschikbaarheid aan te geven voor een dergelijk informeel gesprek. Beide partijen stemden vervolgens toe om hun topmannen en hoofdjuristen af te vaardigen naar San Francisco.

[related_article id="158256"]

Dat de kemphanen bereid zijn om met elkaar om de tafel te zitten, hoeft niet te betekenen dat ze er ook samen zullen uitkomen. Oracle en Google hadden vorig jaar een soortgelijke ontmoeting, maar staan nu toch voor de rechter om een patentgeschil uit te vechten over het gebruik van Oracle’s Java in Google’s Android-besturingssysteem.

Het feit dat Samsung en Apple niet alleen concurrenten zijn, maar ook leverancier en afnemer, zal desondanks een grote rol spelen in de onderhandelingen. Samsung-componenten duiken op in een aantal van Apples belangrijkste producten. Zo zijn het scherm en de processor van de nieuwste iPad uit de fabrieken van Samsung afkomstig.

De ontmoeting vindt plaats om een oplossing te vinden voor lopende Amerikaanse geschillen, maar de kans is aanwezig dat de bedrijven ook lopende rechtszaken in andere landen bij de onderhandeling betrekken. Samsung en Apple hebben in liefst negen landen over de hele wereld aanklachten tegen elkaar ingediend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business