Nieuws

Blokkeer Windowstoepassingen voor andere gebruikers

Smart-x AppLocker

Als ouder of als beheerder van een pc gebeurt het wel dat je bepaalde toepassingen liever niet door medegebruikers laat uitvoeren. Daartoe kan je natuurlijk software of een service voor ouderlijk toezicht activeren, maar dat is behoorlijk overkill wanneer je alleen een paar applicaties wil blokkeren.

Smart-x AppLocker mag je niet verwarren met de functie AppLocker die (onder meer) in Windows 7 Ultimate en Enterprise zit ingebouwd (te bereiken via gpedit.msc, waarna je achtereenvolgens Computerconfiguratie, Windows-Instellingen, Beveiligingsinstellingen, Toepassingsbeheerbeleid, AppLocker opent). Deze ingebouwde functie is weliswaar krachtiger maar laat zich ook lastiger bedienen.Smart-x Applocker daarentegen is de eenvoud zelve. Je start (als beheerder) het tooltje op

[download_file]

en plaatst een vinkje voor de applicaties die je voortaan wil blokkeren. Gebruikers die zo’n geblokkeerde programma toch trachten op te starten, botsten dan automatisch op de melding “U hebt niet de benodigde bevoegdheden voor deze bewerking”.

Standaard zijn al een aantal applicaties in deze ‘zwarte lijst’ opgenomen, waaronder Internet Explorer en een reeks MS Office-toepassingen. Overtollige items kan je echter makkelijk verwijderen en ook eigen items toevoegen is perfect mogelijk. Dat gaat via de knop Configure, waarna je een titel voorziet en de naam van het te blokkeren exe-bestand invult. 

Wil je de applicatie opnieuw vrijgeven, meld je dan met een beheerdersaccount aan, start AppLocker op en haal het vinkje naast die toepassing weg.

Smart-x AppLocker is dus wel beperkt in mogelijkheden, maar het werkt wel. We geven nog even mee dat voor het downloaden een registratie is vereist maar hiervoor kan je probleemloos een ‘wegwerpadres’ gebruiken: de download blijkt namelijk meteen beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business