Nieuws

Geef je Windows een onderhoud

WinUtilities Free 10.44

Om je systeem in goede vorm te houden is er wel wat discipline en af en toe een onderhoudsbeurt nodig: het verwijderen van overtollige bestanden, het defragmenteren van de schijf, het register opruimen, enz. WinUtilities neemt deze en dergelijke klusjes voor zijn rekening.

Voor alle duidelijkheid: de gratis variant van WinUtilities is vooral bedoeld als een opstapje naar de commerciële Professional-versie. Dat merkt je al snel wanneer je de opties van de tool overloopt – heel wat functies blijken namelijk niet beschikbaar of actief in de gratis editie.

[download_file]

Wat biedt deze gratis versie dan wel? Alvast dezelfde, overzichtelijke en gebruiksvriendelijke interface als zijn commerciële tegenhanger. Dat is meteen ook een van de sterktepunten van dit programma: heel wat functies vind je namelijk ook wel in Windows zelf terug, maar hier krijg je ze in één gestroomlijnde interface gepresenteerd.

Naast een 1-klik onderhoud-knop, waarmee je naar keuze tijdelijke (internet)bestanden, cookies, junk, enz. met één muisklik kan laten verwijderen, voorziet WinUtilities in een zestal modules: Opruimen & Herstel, Optimaliseren, Privacy & Veiligheid, Bestanden & Mappen, Registertools en Systeemtools. Elke module bevat dan op zijn beurt een aantal concrete functies.

Bij Opruimen & Herstel vinden we alvast een hardeschijf-opruimer terug, die het dus op tijdelijke bestanden en andere overtolligheden heeft gemunt. Verder tref je hier nog een de-installatietool aan, vergelijkbaar met die in Windows.

Bij Optimaliseren blijken twee onderdelen beschikbaar in de gratis versie: een tool om BHO’s te deactiveren (ongewenste browserplug-ins, zeg maar) en een om te beregelen welke items automatisch mee met Windows mogen opstarten.

De module Privacy & Veiligheid bevat eveneens twee werkzame onderdelen. Een soort taakbeheerder die je zicht – en controle – geeft op de actieve processen en een dataversnipperaar.

Ook bij Bestanden & Mappen tref je twee werkende onderdelen aan. Een tooltje waarmee je de toegang tot gegevensbestanden (zoals documenten of video’s) met een wachtwoord kan beveiligen en een functie om bestanden samen te voegen of net op te splitsen.

De module Registertools bevat enerzijds een zoekfunctie (die je toelaat gericht naar specifieke registersleutels te speuren) en anderzijds een tool om een back-up van het register te maken en die desgevallend ook weer terug te zetten.

De laatste module, Systeemtools, blijkt iets uitgebreider. Je vindt er onder meer een optie om je pc op een ingesteld tijdstip af te sluiten, een systeeminformatietool en een paar kleine tools waarmee je uiteenlopende systeemaanpassingen kan doorvoeren.

De gratis versie van WinUtilities brengt al bij al weinig aan dat nog niet standaard in Windows zit, maar de bediening wordt wel een stuk makkelijker gezien alle functies hier netjes in één consistente interface verzameld zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business