Nieuws

Google Ideas extreem tegen extremisme

Webgigant Google lanceert een nieuw online-initiatief: het wil voormalige extremisten, overlevers, vzw’s, academici en leiders in de privésector samenbrengen om racisme te bestrijden.

Google gebruikt technologie die extreem en agressief racisme moet inperken. Het bedrijf werkt samen met een denktank, ondernemingsfilantropen en andere partners en lanceert een nieuw onlinenetwerk dat Against Violent Extremism (AVE) heet.

De blogpost van Jared Cohen, directeur van Google Ideas, begint nochtans beloftevol als een goeie grap: “Wat hebben een voormalige, geweldadige jihadist uit Indonesië, een Zweedse ex-neonazi en een Canadees die vijftien maanden gegijzeld werd in Somalië met elkaar gemeen?” Daarna blijkt dat de drie personen, naast hun ervaringen met radicalisatie, lid zijn van Against Violent Extremism.

[related_article id=”158901″]

Decentralisatie
AVE wil verschillende partijen samenbrengen en hen onlinetools laten gebruiken, zodat ze de radicalisatie van mensen een halt kunnen toeroepen. “We weten ook dat er traditioneel te veel op regeringen wordt vertrouwd als het om het tackelen van zulke problemen gaat,” schrijft Cohen, “dus we wilden zien wat verschillende groeperingen buiten de sociale sector aan kunnen bieden. Ze maken gebruik van het internet om er zeker van te zijn dat de discussie en het debat voldoende gevoed wordt.”

Google Ideas werd in oktober 2010 door Cohen opgericht. Cohen werkte eerder bij de beleidsdienst van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hou wilde een denk/doetank maken die technologie gebruikt om ‘menselijke uitdagingen’, zoals agressie van straatbendes, oorlog en extremisie bestrijdt.

De AVE-website is momenteel nog in het bètastadium en zal beheerd worden door het Londense Institute for Strategic Dialogue. De website krijgt foto’s, video’s, onlinegereedschappen, fora en een interactieve kaart die evenementen en mensen in de buurt aanduidt.

“Er was nog nooit een one-stop-shop voor mensen die deze uitdagingen mee willen bestrijden”, besluit Cohen. “Een plek waar je gelijkgestemden in verschillende disciplines ontmoet en waar je expertise en middelen kan opdoen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business