Nieuws

Iran gaat eigen antivirus maken

Om zichzelf beter te beschermen op de digitale snelweg is Iran gestart met de productie van een eigen antivirusprogramma, dat bij succes ook op de commerciële markt moet komen.

Volgens de Azerbeidzjaanse nieuwssite Trend is de productie van het antivirusprogramma gestart kort na de ontdekking van de Stuxnet-worm in 2010. Dit beruchte malwareprogramma had het specifiek gemunt op de Siemens-computers die onder meer Irans kerninstallaties aansturen en wist diens nucleaire programma zo tijdelijk stil te leggen.

De Iraanse virusbeschermer wordt ontwikkeld door een lokaal crisisteam voor netwerkbeveiliging. Het Shiraz Computer Emergency Response Team (SCERT) heeft een eigen viruslab opgericht en werkt aan de ontwikkeling van een database van bekende malware die binnenkomende dreigingen moet oppikken en elimineren.

Het leeuwendeel van de productie van de beveiligingssoftware komt voor rekening van Shiraz University, wiens faculteit voor informatica een dertigtal studenten heeft afgevaardigd voor de klus. Een assistent-professor van Shiraz University zegt tegen Trend dat, als het programma een succes blijkt te zijn, een commerciële versie van de nationale virusbeschermer op de markt zal komen.

Als dit ‘nationale’ antivirusproduct ook echt blijkt te bestaan, is het twijfelachtig of het ook goed werk zal doen. Malwareschrijvers staan er om bekend kwaadaardige programma’s te maken die speciaal geschreven zijn om populaire antivirusoplossingen te omzeilen. Bovendien is de kans groot dat Iran het programma niet door onafhankelijke viruslabs zal laten testen.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business