Tips voor een betaalbare surfvakantie

Mobiel internet in eigen land is best betaalbaar, maar zodra je de grens oversteekt, wordt het al snel te duur. Met deze tips hou je je uitgaven onder controle.

Mobiel internet is voor veel smartphonegebruikers een noodzaak geworden. De luxe om overal en altijd aan je mails te kunnen of te kunnen surfen, geven we niet graag op. Alleen is dat toch wat veel mensen doen van zodra ze de grens oversteken. Dan wordt mobiel internet namelijk plots een dure zaak.

Peperdure rekening
In het verleden gebeurde het wel eens dat gebruikers na een fijne vakantie thuis een peperdure rekening van hun mobiele provider in de bus kregen. Pijnlijk, maar de meeste gebruikers werden ook niet gewaarschuwd door hun provider.

[related_article id=”161563″]

Hoewel telefoneren of sms’en in het buitenland ook een stuk duurder is, bestaat er daar nog de mogelijkheid om zelf je verbruik in de gaten te houden. Bij mobiel internet is dat lastiger, want de meeste providers werken met vaste prijzen per megabyte of per minuut dat je online bent.

Abonnement vooraf
Wil je op vakantie zorgeloos kunnen surfen, dan hoor je bij je provider wat de mogelijkheden zijn. Bijna allemaal hebben ze speciale aanbiedingen om goedkoper online te gaan in het buitenland. Afhankelijk van je verbruik per dag zijn er verschillende mogelijkheden. In plaats van twee tot drie euro per megabyte betaal je dan nog ‘maar’ vijf euro per 30 megabyte per dag.

Dat is heel wat goedkoper, maar de activatie zou bij de meeste providers een stuk eenvoudiger mogen. Heel zelden, zoals bij Generation Connect van Proximus, zitten een aantal megabytes voor internationaal mobiel internet bij je abonnement. Zoiets kunnen we alleen maar toejuichen.

Volgende pagina: een lokale simkaart en internet via een USB-stick

Een lokale simkaart
Toch is zo’n speciale optie activeren lang niet de enige mogelijkheid. Zo zijn er in het buitenland soms prepaid-simkaarten met mobiel internet te vinden. Nu biedt natuurlijk niet elke buitenlandse provider mobiel internet op die manier aan, maar wie het wel doet, doet dat meestal met interessante formules.

Zo komen we meermaals de optie tegen om voor 20 euro een maand onbeperkt mobiel te surfen. Een stuk goedkoper dan roaming, dat soms 20 euro kost voor 50 megabyte. Probeer voor je zo’n lokale simkaart gebruikt, er wel eerst achter te komen of je op je verblijfadres wel verbinding kunt maken met die specifieke provider. Anders zit je daar met een kaart die onbruikbaar is.

Zeker in de Verenigde Staten is die fragmentatie in de kleinere dorpen en steden opvallend. Omdat het om prepaid kaarten gaat, heeft de provider trouwens geen gegevens van jou. Je hoeft dus niet bang te zijn dat hij je later een abonnement zal proberen aan te smeren.

Internet via usb-stick
Als je mobiel internet gebruikt via een usb-stick, dan moet je extra goed oppassen in het buitenland. Mobiele webpagina’s laden kost immers veel minder aan data dan een volwaardige website. Ligt je limiet op 20 megabyte, dan bestaat de kans dat je die al bereikt na een twintigtal websites bezocht te hebben.

Houd daarom heel goed je datateller in de gaten. Die wordt normaal mee geïnstalleerd wanneer je de usb-stick voor het eerst gebruikt. Heb je trouwens al zo’n stick en ga je naar het buitenland, koop dan daar een simkaart die je in de usb-stick plaatst. Alleen de datateller zal dan wellicht niet meer werken.

Andersom werkt het trouwens even goed: als je in het buitenland een prepaid simkaart hebt gekocht met een bijhorende usb-stick, dan kun je die stick evengoed thuis gebruiken met een lokale simkaart. Soms wordt er wel om specifieke software gevraagd tijdens de installatie, maar vaak vind je op de site van de fabrikant wel de juiste drivers.

Volgende pagina: overal wifi en Fon is de toekomst

 

Overal wifi
Toch blijft wifi nog altijd de gemakkelijkste en goedkoopste manier om overal op het internet te kunnen. In vergelijking met mobiel internet haalt het dikwijls hogere snelheden en er is zelden een strakke datalimiet aan verbonden.

De meeste grote internetproviders hebben een hoop contacten met buitenlandse providers. Op die manier kun je via je provider vaak een abonnement nemen op een dienst die duizenden hotspots over heel Europa beschikbaar stelt.

Meestal is er een gedetailleerde lijst met alle hotspots te vinden, zodat je zeker bent dat er op jouw bestemming ook een hotspot is. Dat is vooral interessant voor iemand die veel naar het buitenland moet, want voor sporadisch gebruik is het vervelend om dat abonnement steeds weer opnieuw te moeten activeren.

De toekomst is Fon
Een zogenaamd hotspot-abonnement is dus niet ideaal, al brengt het je wel dichter bij gratis roaming. Echt interessant is Fon. Bij deze dienst kun je een router kopen die je aansluit op je huidige internetinstallatie. Wanneer die is geïnstalleerd, kun je overal ter wereld gratis genieten van alle Fon Spots, en dat zijn er nu ongeveer vier miljoen. 

Dat zijn dus allemaal kleine hotspots die door de gebruikers zelf worden uitgebaat. De dienst is in elk geval aan een stevige opmars bezig, en de kans bestaat dat het Fon-netwerk uiteindelijk groot genoeg zal zijn om overal te kunnen genieten van mobiel internet. Wellicht zullen providers dan ook snel aanhaken bij deze nieuwe ontwikkeling.

Belangrijk trouwens: Belgacom koos voor een opt-outregeling voor zijn klanten. Je wordt dus automatisch een hotspot voor andere Fon-gebruikers, tenzij je dit expliciet weigert. Op Corp.fon.com vind je een gedetailleerde kaart met alle Fon-netwerken in de buurt en je ziet er ook meteen wie de partners zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business