Nieuws

Controleer de gezondheid van je schijf

Controleer de ‘gezondheid’ van je schijf

Op een harde schijf kan er op verschillende niveaus iets ‘fout’ lopen. Je bestanden geraken bijvoorbeeld teveel gefragmenteerd of het aantal overtollige bestanden (junk) stapelt zich op. Erger nog is wanneer zo’n schijf – een mechanisch onderdeel dus – stilaan sporen van slijtage begint te vertonen. Die ontdekt je maar beter tijdig en ook daar kan Checkdrive je bij helpen.

Checkdrive installeert namelijk ook een module die op de achtergrond regelmatig de zogenoemde S.M.A.R.T-data van je harde schijf bevraagt. S.M.A.R.T. staat voor Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology en is een technologie die aan de hand van allerlei sensoren diverse parameters van een harde schijf meet. Het zijn die parameters die Checkdrive opvraagt en in een overzichtelijke tabel plaatst. Wanneer de tool verdachte evoluties in een of meer cruciale gegevens ontdekt, brengt die je daarvan op de hoogte, zodat je bijvoorbeeld tijdig je gegevens veilig kunt stellen.

[download_file]

Als je dat verkiest, kan je Checkdrive ook specifieke partities laten controleren. Het programma gaat dan na in welke mate er fragmentatie is opgetreden en of er veel junk bestanden te vinden zijn. Blijkt dat inderdaad het geval, dan kan je de schijf defragmenteren dan wel een opschoontool alle overtolligheden laten verwijderen. Daarvoor kan je eventueel de Windows-eigen tools aanspreken.

Checkdrive lijkt ons vooral nuttig voor de S.M.A.R.T-rapportage. Vervelend is wel dat je bij het installeren van de tool een (“wegwerp”?) e-mailadres moet opgeven, waarna je via de ontvangen mail het programma kan ‘activeren’. Het is ons niet bekend in hoeverre je hierna aan promotionele mails mag verwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business