Nieuws

Steun Wozniak voor oprichter Megaupload

Mede-oprichter van Apple Steve Wozniak stelt zich vierkant op achter Kim DotCom, de oprichter van MegaUpload die beschuldigd wordt van grootschalige auteursrechtenschending.

Wozniak, die onlangs op bezoek was in Nieuw-Zeeland, veroorzaakte enige ophef toen hij zich liet fotograferen met DotCom, die momenteel onder huisarrest staat in afwachting van een mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. Dat land beschuldigt de eigenaar van bestandshoster MegaUpload van het aanmoedigen van verspreiding van beschermd materiaal.

“Als misdaden worden gepleegd via de post, sluit je het postkantoor niet”, zegt Wozniak in een uitwisseling via e-mail met onze collega’s van CNet. Volgens de uitgesproken techveteraan is de aanklacht tegen DotCom ‘slecht uitgedacht’ en is de eigenaar van MegaUpload niet meer dan een ‘typische IT-man die slechts een dienst aanbiedt voor het delen van bestanden.’

[related_article id=”158256″]

Volgens Wozniak deed DotCom al meer dan voldoende om piraterij tegen te gaan, door links naar belastend materiaal te verwijderen. Hij vindt het een zwaktebod van de Amerikaanse regering dat het hem van copyrightschending beschuldigt omdat hij niet ook de bijbehorende belastende bestanden van zijn servers verwijderde.

“Het is me een raadsel waarom de (film)studio’s achter een man aangaan die meer deed dan verwacht kan worden om de links te verwijderen die de studio’s verwijderd wilde hebben”, schrijft Wozniak in de e-mail.

Behoud innovatie
“Copyrightschending is verkeerd”, voegt hij daar aan toe. “Boven de snelheidslimiet rijden is dat ook. Maar laat dat niet in de weg staan van het digitale tijdperk. Ik wil maar zeggen dat Apple de pionier was in het vinden van het eerste goede compromis (met de muziekindustrie over de legale distributie van mp3-bestanden) via iTunes. De hemel zij dank dat dit niet in het begin is afgestopt.”

Wozniak sloot zijn boodschap af met een tip aan de entermaintindustrie: “Als je een stoomwals niet kunt stoppen, ga dan uit de weg.”
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business