Google toont concurrent Amazon Web Services

Google gooit zich op de cloud met een uitdager voor Amazon Web Services. Maar de dienst heeft nog een hele weg af te leggen.

De dienst heet Compute Engine Infastructure en biedt een cloudinfrastructuur net zoals Amazon dat doet. Momenteel zit het in een ‘limited preview’. Kort samengevat kan je er virtuele machines laten draaien. Dat wordt gecombineerd met de App Engine, Google Apps en Drive.

Uniek is de dienst van Google niet. Elke grote technologiespeler, van Microsoft tot Oracle, HP, IBM of VMware heeft een cloudaanbod dat verschillende diensten combineert.

[related_article id=”158901″]

Van Google’s Compute Engine Infrastructure zijn nog niet alle details bekend. Wel zegt het bedrijf dat het toekomstige klanten vooral wil overtuigen met de prestaties van de dienst.

Volgens Urs Holse, senior vicepresident voor de technische infrastructuur bij Google, biedt de dienst “50 procent meer computing per dollar” ten opzichte van de concurrentie.

Dit is de prijszetting voor een virtuele machine van Google:

Google toont concurrent Amazon Web Services.

Dit is de prijszetting bij Amazon

Google toont concurrent Amazon Web Services.

Onze collega’s van ZDNet.com maakten die vergelijking, maar nuanceren dat een vergelijking puur op de prijs moeilijk te maken is. Zo biedt Amazon EC2 een bepaald volume gratis op maandbasis en dat gedurende een jaar.

Of Google echt kan concurreren met Amazon moet nog blijken. Het bedrijf pakt vooral uit met het aantal cores, de prijs en de virtuele machines op Linux.

Nog niet volwassen
Een slecht aanbod lijkt het in elk geval niet. Maar volgens Larry Dignan van ZDNet.com zijn de tools die je bij Google krijgt nog niet zo volwassen als bij Amazon op dit moment.

Die laatste biedt momenteel storage, compute, databases, content delivery networks, identity management en templates om je eigen clouddienst te bouwen aan. Daarboven heeft het al een voorsprong bij grote bedrijven en biedt het ook diensten op Windows en verbindingen met Oracle en SAP-applicaties aan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business