Twitter schrijft eerste transparantierapport

Voor het eerst maakt Twitter openbaar welke overheden informatie over gebruikers opvragen, en hoe vaak de berichtendienst daarop ingaat.

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen vaker de vraag gekregen om informatie te verstrekken of tweets te verwijderen in de eerste zes maanden van dit jaar, dan in heel 2012.

In navolging van Google wil het bedrijf daarom op halfjaarlijkse basis in een Transparency Report bekendmaken welke overheden informatie opvragen van gebruikers en welke landen vragen om verwijdering van materiaal.

[related_article id=”158578″]

De VS domineert de lijst met 679 aanvragen waar Twitter in 79 procent van de gevallen op inging. Het ging hier in totaal om 948 accounts of gebruikers. Japan staat op de tweede plaats met 98 aanvragen over 147 accounts. Hier is Twitter in 20 procent van de gevallen op ingegaan.

België ontbreekt
Het verenigd Koninkrijk en Canada staan op een gedeelde tweede plaats met 11 aanvragen waar telkens voor 18 procent op is ingegaan. Bij de overige landen in de lijst bedraagt het aantal aanvragen tien of minder. Nederland heeft al minstens één keer informatie opgevraagd bij Twitter, België nog niet.

Twitter schrijft eerste transparantierapport.

Het verwijderen van inhoud blijft beperkt tot zes aanvragen. In Griekenland (2) en Turkije (1) was dat op bevel van de rechtbank. In Frankrijk (1), Pakistan (1) en het Verenigd Koninkrijk (1) gebeurde dat op vraag van overheids- politie- of andere diensten. Maar Twitter is op geen van die vragen ingegaan.

Auteursrechten
Het aantal aanvragen blijft, met uitzondering van die uit de VS, vrij beperkt. Wat wel al stevig aandikt is het aantal verwijderingsaanvagen voor copyrightschending.

Twitter schrijft eerste transparantierapport.

Hier plakt Twitter geen landen op, maar het kreeg in de afgelopen zes maanden 3.378 aanvragen over 5.874 accounts waar Twitter in 38 procent van de gevallen op inging. In totaal werden er zo 5.275 tweets en 599 vormen van media (filmpjes, foto’s) verwijderd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business